Jelenlegi hely

Megkezdődött a tanév Zsobokon

/ Ottucsák Melinda Anikó /
ottucsak.melinda képe
2015. szeptember 13-án, vasárnap 17 órakor évnyitó istentisztelettel kezdődött Zsobokon az iskolai tanév. Az Istentiszteletet dr. Molnár János, egyetemi tanár tartotta, az évet megnyitotta Varga-Imre István, iskolaigazgató. A pedagógusok, diákok és szülőkön kívül a gyülekezet tagjai is részt vettek az eseményen.

Dr. Molnár János az Istentiszteleten elmondta, hogy az iskola nem más, mint a Mester és a Tanítvány találkozási helye. A régi időkben a Tanítvány feltétel nélkül elfogadta a Mester szavát. A mai iskolában a Mester és a Tanítvány barátságára van szükség, hogy a diákok tudásszomjukat kielégíthessék az iskolában. Az évnyitó beszédében a Zsoboki 1-es Számú Általános Iskola igazgatója, Varga-Imre István köszöntötte az új és régi diákokat, valamint elmondta, hogy a nyáron megszépített iskola várja a felső tagozatos tanulókat.

Az iskolát a zsoboki, farnasi, sztánai gyermekek és a Bethesda Gyermekotthon lakói látogatják.  Az otthonban bentlakásos tanulók is laknak a környékbeli szórványtelepülésekről, így Kispetri, Bánffyhunyad, Jegenye, Mákó, Inaktelke, Magyarfenes, Vista fiataljai is itt töltik az iskolaidőt.

A Bethesda Gyermekotthont 1994-ben alapította a Zsoboki Egyház, mely azóta is fenntartója. Az intézménynek kettős célja van: Egyrészt családias körülmények között nevelési és oktatási ellátást biztosítani a szociálisan hátrányos gyermekeknek (árváknak, félárváknak). Másrészt bentlakást biztosít azoknak a diákoknak, akik a szórványban élnek, és nincs lehetőségük anyanyelvi oktatásra a településen. A gyermekotthon szinte önálló: az egyház által fenntartott malom és pékségből jön a kenyér, az állatfarmról és a tejfeldolgozóból a tej, a fóliaházakból és a földekről a zöldség. Az otthon állami támogatása alacsony, pályázatokból, alapítványi támogatásból és magánszemélyek adományából egészítik ki az intézmény fenntartását.

Idén a Gyermekotthonból az óvodában és az előkészítőben 14 fő, 1-4. osztályban 13 tanuló, az 5-8. osztályban 27 tanuló kezdi meg a tanulmányait az iskolában.

Ambrus Irén, a Bethesda Gyermekotthon nevelési igazgatója elmondta, hogy hétfőtől nemcsak az általános iskolásoknak, hanem a középiskolások számára is megkezdődik a tanulás. Kolozsváron, Borson és Bánffyhunyadon 11 fő tanul a líceumban és a szakiskolákban, valamint 1 egyetemista a Babes-Bolyai Egyetemen szociális munka szakára jár.

Sikeres iskolakezdést és tanévet kívánunk minden diáknak!