Jelenlegi hely

Naftalinszag Patyolat utcára néző kilátással – alsóőri színjátszók Bécsben

/ Gecse-Madaras Júlia /
julia.gecse.madaras képe
Január végén Bécsben lépett fel az Alsóőri Magyar Színházegyesület színjátszó csoportja egy Heltai-darabbal. A modern köntösbe bújtatott vígjátékon jól szórakozott a közönség.

2016. január 30-án, szombaton 17 órai kezdettel az Alsóőri Magyar Színházegyesület színjátszó csoportja örvendeztette meg a bécsi Collegium Hungaricum dísztermében összegyűlt közönséget. A társulattól Heltai Jenő Naftalin című színművéből A szekrény titka címen színpadra állított vígjátékot láthattunk, mely az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetségének meghívására érkezett Bécsbe.

A bevezetőből megtudhattuk, hogy a több, mint harminchárom éve működő színtársulat 23 alkalommal találkozott, hogy erre a darabra készüljön, és összesen 71 órát töltött a színpadon (a szereptanulást nem is számolva). A kitartó munkának nem maradt el az eredménye: a közönség kitűnő vígjátékot láthatott tőlük ezen az estén is.

A Heltai-darabot Major Zsolt és Szabó Ferdinánd alkalmazta színpadra és rendezte. A régies nyelvhasználatot nagyrészt meghagyva modern díszletelemek és kosztümök felhasználásával keltették életre a darabot.

Egy pesti polgári lakásba nyerhettünk betekintést, ahol a nem éppen patyolat tiszta erkölcsű szereplők találkozása közben időnként egyikőjük a szekrénybe kényszerült a váratlan vendégek elől. Hogy ki kicsoda, és miért ott van, ahol, azt sokszor csak a nézők tudták, gy a szereplőket váratlan meglepetések fogadták.

Mondanom sem kell, hogy a darab kitörő sikert aratott, ami nem volt meglepő, hisz a közönség végig nagyon jól szórakozott.

A darab három felvonása közti szünetekben üdítővel és pogácsával, az előadás után pedig finom magyar borokkal kedveskedtek a szervezők. A közönség nagy része kihasználta a lehetőséget, és vidám hangulatú beszélgetésbe elegyedve folytatta a kellemes estét.

Későre járt, mire az utolsó télikabátot is hazavitte a gazdája a naftalinszagú szekrényből (akarom mondani a ruhatárból).