Jelenlegi hely

A nagypiszanicai magyarok is megemlékeztek március 15-éről

/ Tóth Rebeka /
toth.rebeka képe
A Magyarok Közössége Piszanica minden évben megemlékezik március 15-éről, számukra ez az ünnep különösen fontos, hiszen a szabadságharc egyik résztvevője volt Knezić Károly, aki 1808-ban Nagygordonyán született, az aradi vértanúk egyike. Áldozatának emlékére a piszanicai magyarok házának homlokzatán emléktábla található. Március 18-án az ünnepség az emléktábla megkoszorúzásával kezdődött.
Nagypiszanica koszorúzásZMP kórusNagypiszanica Petőfi Sándor Kultúregyesületvendégek

Ezután a Közösségi Házban megemlékeztünk az 1848-as eseményekről. A rendezvényen részt vett Jankovics Róbert, a magyar kisebbség parlamenti képviselője, Epstein Ferenc, Kiskorpád polgármestere, Đurđica Ištef Benšić, Belovár-Bilogora megye helyettes zsupánja, Gojani Martin Belovár-Bilogora megye albán kisebbségi tanácsának elnöke, Berkes Imbro –Zágráb megye nemzeti kisebbségi tanácsok és képviselők koordinációjának elnöke és Zágráb megye magyar kisebbségi képviselője, Nenad Vlahović, a szerb kisebbségi tanács elnöke és Fredi Pali, Nagypiszanica polgármestere.

A megemlékezést kulturális műsor követte, amelyen fellépett a házigazdák kórusa és tamburazenekara mellett a daruvári kórus és Filip Đerđ trombitás, a magyarnyelv-tanfolyam lelkes résztvevője. A dalok mellett a tánc is szerepet kapott, a dályhegyi Petőfi Sándor Kultúregyesület két magyar néptánc-koreográfiával is kedveskedett a nézőknek.

A rendezvény szokás szerint jó hangulatú beszélgetéssel és finom falatokkal zárult.