Jelenlegi hely

Nagyszalonta a szórvány magyarság világítótornya

/ Patócs Júlia /
patocs.julia képe
Az elismerés és hála jegyében zajlott a Magyar Kultúra napja alkalmából rendezett ünnepség Nagyszalontán. Az est fellépője a Partiumi Keresztény Egyetem kórusa volt, díszvendégként Németh Szilárd magyarországi országgyűlési képviselőt, valamint a Borbély Lénárd polgármester által vezetett csepeli küldöttséget köszöntötték.
csepeli kuldottsegkorus

Az ünnep jelentőségéről Németh Szilárd képviselő szólt a jelenlévőknek, felelevenítve a himnusz másfél évszázados történetét, majd a gondolatmenetet tovább fűzve emlékeztetett: Magyarország az egységes magyar nemzeti összetartozást szem előtt tartva, felelősséget visel a határon kívül élő magyarok sorsáért, elősegíti közösségeik fennmaradását és fejlődését, támogatja a magyarságuk megőrzésére irányuló törekvéseiket, szülőföldön való  boldogulásukat.

A magyar kultúra csak akkor teljesítheti be társadalomépítő, nemzetmegerősítő feladatát, ha tetteinket nem hagyjuk másra: mindenkinek ott kell hozzájárulni a közös értékeink fennmaradásához ahol él, ahol dolgozik, ahol gyerekeit neveli. Minden magyar érdeke és kötelessége használni anyanyelvét, legyen mindenki büszke nemzeti hovatartozására, ápolja szüleitől kapott nemzeti hagyományait és adja tovább gyermekeinek.

Nagyszalonta e szempontból is kiemelkedő pontja a magyar hazának. Istenáldotta hely, a magyarság egyik szellemi fészke.  A magyar kormány támogatásával iskolát épít, a honosítási kérelmek ügyintézésében élen jár, Arany születésének bicentenáriumára készül és évről évre segíti a Szent Ferencet Alapítvány gyermekotthonát.

„A nagyszalontaiak értik és megfogadták a Bocskai Szövetség alapítójának intelmét: ne a politikai szervezkedés legyen a feladatunk, hanem az erdélyi magyarság felemelkedése. Török László polgármester e szavak jegyében arról tájékoztatott, hogy Nagyszalonta a készülő Arany évfordulóra nemcsak megemlékezésekkel, fesztiválokkal, de olyan gazdasági  tevékenységgel is készül, mely a város gazdasági fellendülését, munkahelyek teremtését, a szülőföldön maradást segíti. Nagyszalonta példát mutat nemcsak a Partiumban, de egész Erdélyben is. A szórvány magyarság világítótornya, mely tisztában van kötelességével: neki kell bevilágítani, megmutatni a helyes utat. Nagyszalonta számíthat Csepel és személyes támogatásomra e nemes célban” – zárta szavait Németh Szilárd.

A rendezvény további részében a Bocskai díj átadására került sor. A 2015-ös elismerést Borbély Lénárd csepeli polgármester vehette át, a testvérvárosi kapcsolatok és a nemzet újraegyesítése érdekében kifejtett tevékenysége elismeréseként.

Ezt követően lépett közönség elé a Partium Keresztény Egyetem énekkara, Berkesi Sándor Liszt-díjas karnagy valamint Brugós Anikó karnagy irányításával.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett eseményen a közönség megtekinthette azt a rajzkiállítást, melyen az Arany János Elméleti Líceum diákjainak alkalomhoz illő munkái voltak láthatók.