Jelenlegi hely

Napraforgók táncház és Cimbaliband koncert Bécsben

/ Keller Rita /
keller.rita képe
Hatalmas siker volt a 2016. február 12-én, pénteken este tartott Napraforgók Bécsi Magyar Néptáncegyüttes által szervezett Cimbaliband koncert és táncház a bécsi Collegium Hungaricumban.
CimbalibandGyermek táncház a Cimbaliband-elCimbalibandTáncház

Az est gyermek táncházzal kezdődött, melyhez a Cimbaliband biztosította a zenét. A Collegium Hungaricum nagyterme már ekkor teljesen megtelt, közel százan jöttek el táncolni gyerekek, családok egyaránt. A kicsik táncházát a cimbalom dallamaira épülő másfél órás Cimbaliband koncert követett. A Cimbaliband egy igazi “multikulti” zenekar, melynek frontembere és alapítója Unger Balázs, aki barátaival alapította meg a Cimbalibandet. Az együttes kapcsolata a Napraforgókkal és a Collegium Hungaricummal több éves gyökerekre tekint vissza, hiszen Unger Balázs 15 éve is rendszeres vendége volt a bécsi népzenei életnek, a Galga zenekar tagjaként több táncházban is zenéltek többek között a bécsi Collegium Hungaricumban is. 

Az együttes produkciói, melynek zenéjében a modern kelet európai életérzés keveredik a népzenével, zenéjük forrásai pedig többek között a magyar népzenéből, klasszikus zenéből, jazz, balkáni népzenéből származnak, hatalmas sikert arattak, az egyre növekvő létszámú közönség pedig rendkívül jól érezte magát, sokszor állva énekeltek és táncoltak. A koncert végére teljes telt háznak örvendhettek a  fellépők. A koncertre a Felső-Ausztriai Magyar Kultúregyesület tagjai közül, illetve Linzből is érkeztek vendégek a Napraforgókhoz.

Egy rövidebb szünet után, mely alatt természetesen lehetőség volt dedikált Cimbaliband CD-ket vásárolni, kezdetét vette a felnőtt táncház, ahol Maráz István, a Soproni Táncegyüttes táncpedagógusa Orbán-Németh Zsuzsával, a Napraforgók művészeti vezetőjével oktatta a lépéseket. A Collegium Hungaricum nagyterme teljesen megtelt a táncházra érkezett felnőttekkel. Körülbelül száz ember ropta egészen éjfélig a táncot, melyekhez a Cimbaliband fáradhatatlanul húzta a talpalávalót.

A táncház és a koncert szüneteiben a Napraforgók által biztosított büfé szendvicsei és italai mellett pedig alkalom volt az ismerkedésre és a kapcsolatépítésre is. A szervezésért köszönet a Napraforgóknak, és külön köszönet Kalmár Eszternek, a Napraforgók egyik új elnökének, aki fáradhatatlan lelkesedésével a legtöbbet dolgozott az est szervezésében és gördülékeny lebonyolításában.

A Napraforgók Bécsi Magyar Néptáncegyüttes szeretettel várja az érdeklődőket további táncházaikba is, hiszen minden hónapban tartanak legalább egyet, ahol mindig más tematika, táncoktató, vagy éppen zenekar várja az érdeklődőket. Legközelebb március 4-én várják  a táncolni vágyókat a Collegium Hungaricumba.