Jelenlegi hely

A népzene térben és időben - Fogaras

/ Bokor Csongor /
bokor.csongor képe
December 1-én kedden a Babits Mihály Önképzőkör keretén belül Hunyadi Péter népzenész, etnográfus, a Petőfi Sándor Program Kőhalomba kihelyezett ösztöndíjasa tartott előadást „A népzene térben és időben” címmel.

Az előadó felkonferálásakor elmondtam, hogy ez az előadás két Petőfi-s ösztöndíjas közötti együttműködés eredménye és biztosítottuk a fogarasiakat, akik szép számban jelentek meg az eseményen, hogy ennek még lesz őket érintő folytatása.

Az előadás nagyon tartalmasan és részletekbe menően tárta elénk a magyar népzene fejlődését, történelmét. Felsorolva azokat a földrajzi, geopolitikai és urbanisztikai hatásokat, amelyek a napjainkban konzervált formában tovább élő népzene sokszínűségét, diverzitását és erős lokális lehatárolhatóságát eredményezték.

Péter a közönség nagy örömére sok gyakorlati példát is hozott magával, megszólaltatva csodás hangszereit, egy kobozt és egy hegedűt.

Az előadás után kötetlen beszélgetésekre került sor, ahol mindenkinek alkalma volt személyesen is megismerni az előadót és munkásságát, illetve javaslatokat tenni különböző folklor programok megvalósítására Fogarason és környékén.

A Babits Mihály Önképzőkör következő programja:

Útirajzok !

Petőfi Sándor útileveleiből szerkesztette és előadja: Csadi Zoltán, Budapest

helyszín: Fogaras, a református egyház gyülekezeti terme

időpont: December 15-e, Kedd, 18:00

Mindenkit szeretettel várunk !