Jelenlegi hely

Novemberi jeles napok

Gyerekzsivajtól volt hangos az avasújvárosi általános iskola tornaterme

/ Szűcs Orsolya /
szucs.orsolya2022 képe
Az avasújvárosi Hagyományőrző Egyesület szervezésében idén immár harmadik alkalommal várták a kicsiket és nagyokat a Novemberi jeles napok nevet viselő rendezvényre.

 

Lassan feledésbe merülő kalendáriumi időszakot ünnepeltünk az immáron harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Novemberi jeles napok rendezvényen. A résztvevők megismerkedhettek a kisfarsang időszakának jelentőségével, valamint a novemberi jeles napokkal és az ezekhez tartozó népi hiedelmekkel. A rendezvény jelmondata az idén: "És a jókedved se hagyd otthon!" volt.

Szép számmal képviseltették magukat a gyerekek, főleg iskolások, de óvodások is jöttek. Nemcsak Avasújvárosból, hanem Vámfaluból és Kőszegremetéről is érkeztek gyermekek. A résztvevőket számos vidám vetélkedővel, ügyességi játékkal vártuk, amelyek nagy sikert arattak a gyerekek körében. Nem maradhatott el a faragott töklámpás-szépségverseny sem, a zsűri pedig minden ügyes töklámpásfaragót bőkezűen jutalmazott.

Később a Ki mit tud? vetélkedő keretén belül a gyermekek bemutathatták mennyire ismerik a novemberi jeles napokat és a hozzájuk tartozó népi hiedelmeket. A rendezvényen bemutatkozott az avasújvárosi Csicsergő és Ördögrokolya gyermeknéptánccsoport is, akik népi gyermekjátékokat mutattak be. A rendezvényt rövid gyermektáncházzal zártuk. 

 

A rendezvény megvalósításában segítséget nyújtott az Avasújvárosi Polgármesteri Hivatal, a Petőfi Sándor Program, a Bethlen Gábor Alap, valamint az egyesület partnerei, az Avasújvárosi Falumúzeum és az Avasújvárosi Általános Iskola.