Jelenlegi hely

Ökumenikus Istentisztelettel kezdték a diákok az évet

/ Ferencz Orsolya /
ferencz.orsolya képe
A Segesvári Mircea Eliade Főgimnázium tanárai, diákjai 2015. szeptember 14-én, reggel 8 órakor, a Segesvári Unitárius Templomban ökumenikus istentisztelettel kezdték a tanévet.

Simon Imre katolikus segédlelkész hirdette az igét. „Tanuljatok meg szeretni! Éljétek meg a pillanatot, éljünk a jelenben!" - hirdette. A tudás birodalmába lépve, ősszel újból kinyílik a világ a diákok számára, mely a nyár után újból tartalmas időszak lesz, rengeteg tudással, élménnyel gyarapodva. 

Az ökumenikus istentiszteleten Bíró István református esperes imádsággal köszöntötte a tanárokat és diákokat. Az évnyitó házigazdája, Benedek Jakab, segesvári unitárius lelkészPaizs József, református segédlelkész, Simon Imre, katolikus segédlelkész és Bíró István, református esperes megáldották az egybegyűlteket. A templomból kifele menet egyenként mindenkivel kezet fogva, áldással indították útnak a diákokat és a tanárokat.

Már hagyomány, hogy minden évben a tanévet az unitárius templomban kezdik ökumenikus istentisztelettel, Húsvétkor, Nagypénteken áhitatra gyűlik össze az iskola a református templomban, végül az évvége hálaadással végződik a katolikus templomban. Ezzel is kifejezve azt, hogy nem a felkezeti hovatartozás számít, hanem az együvé tartozás kimutatása.

A segesvári líceumban (gimnáziumban) évfolyamonként két magyar osztályt indítanak, így nyolc magyar osztálya van a gimnáziumnak. A gimnáziumban előírás az egyenruha viselete, nemcsak az ünnepségeken, hanem a tanév minden napján. Az utcán körülnézve a külső szemlélőt is jóérzéssel tölti el az egységes viselet, mely tartást is ad a diákoknak, hiszen láthatóvá válik, ők egy jó hírű iskola tanulói.

Fodor Gyöngyit, a líceum magyar tagozatának igazgatónőjét kérdeztem, milyen tervekkel indul az új tanévnek? „Fontosnak tartom a meglévő cserekapcsolatok, testvérkapcsolatok ápolását, a közösségépítést, a versenyeken való részvételt, megtartani és gyarapítani a létszámot,  és elengedhetetlen a hagyományápolás és újítás.” - mondta

Tóth Tivadarral, a Gaudeamus Alapítvány igazgatójával, a líceum volt igazgatójával, jelenleg matek-informatika szakos tanárával beszélgetve megtudtam, hogy az ő útravalója a diákoknak, hogy felismerjék azt, tanulni mindig megéri! Fontos számára, hogy a diákok motiválva legyenek, mely mindig előre viszi a őket. A motiváció esélyt ad, nem biztosítékot, így a lehetőség adva van!