Jelenlegi hely

Ökumenikus karácsonyi koncerten Medgyesen

/ Ferencz Orsolya /
ferencz.orsolya képe
2015. december 16-án, 18 órai kezdettel Medgyesen a szász evangélikus templomban ökumenikus karácsonyi koncert volt hallható, ami már szinte rendhagyó, évek óta megrendezésre kerül. 8 egyházi felekezet lépett fel különböző kórusművekkel. Fantasztikus volt az összetartozás erejét érezni, melyben megfért egymás mellett a szász, a magyar és a román.

A koncerten szász, magyar és román pap mondott áldást és mindhárom nyelven felcsendült a Csendes éj. Tóth Edith Hajnalka, segesvári születésű Medgyesen élő tanárnő - kántor meghívására közös produkcióban vehettem részt az Ökumenikus Gyerekkórussal és a "SF. MARGARETA" Evangélikus Kórussal.

A gyerekkórussal Wolf Péter Ave Mariáját adtuk elő. A kórusban énekeltek magyar gyerekek is, akik Szeben megye egyetlen magyar nyelvű általános iskolájának, a Báthory István Általános Iskola tanulói. Karvezető Stefán Tünde volt.  Ezt követően lépett fel a Margareta vegyes kar, Cesar Franc Panis Angelicus dalát adtam elő velük közösen, majd Tóth Edit kíséretében Johann Sebastian Bach "Bist du bei mir" áráját.

A koncerten színvonalas előadással fellépett egy magyar vegyes kar is. Műsorukon felcsendelült "Puer natus in Bethlehem" (Abatia Benedictina din solemnes), Örvendezzen Krisztus népe (Rezessy László) és "Aranyszárnyú angyal" (Franty, prelucrare de Demény Dezső)

Tóth Edith Hajnalka félig magyar, félig szász születésű, akinek fontos, hogy mindkét kultúrát, nyelvet ápolja, őrizze, átadja. Hihetetlen dinamikával, szenvedéllyel, szeretettel dolgozik kórusával és adja át magát a zenének. 

Felemelő volt a koncert a medgyesi evangélikus erődtemplomban, mely műemlékké nyilvánított épület Szeben megyében. A templomban telt ház volt és mindenki szívében várakozással telve érkezett, átadva magát a színvonalas produkcióknak, mely mind összeállításában, előadásában, megjelenésében rangos eseménynek számított. 

A fellépő együttesek:

  1. FANFARA BISERICII PENTICOSTALE
  2. COR ECUMENIC DE COPII
  3. CORALA "SFINTII ARHEANGHELI" A CATEDRALEI ORTODOXE
  4. CORUL BISERICHII EVANGHELICE "SF. MARGARETA
  5. FANFARA BISERICHII PENTICOSTALE
  6. CORUL MIXT MAGHIAR
  7. CORALA BARBATEASCA "GHEORGHE SOIMA" A PROTOPOPIATULUI MEDIAS

A rendezvény közös énekléssel zárult és mindenki állva énekelte a "Csendes éjt" mindhárom nyelven: németül, magyarul és románul.