Jelenlegi hely

Őrsödben az erő!

Kárpátalja első Cserkészolimpiája

/ Techet Gábor /
techet.gabor képe
Cserkésznapot a védőszentjük, Szent György napjának közelében szokás rendezni. 2013 óta így teszi a KáMCSSZ is, ahol mindig másik cserkészcsapat a seregszemle házigazdája. Idén két okból is rendhagyó volt a nap: a főszerep a sporté volt, továbbá olyan településen rendeztük, - Tiszapéterfalván - ahol nincs cserkészcsapat. Tiszapéterfalva fogadta a KáMCSSZ 7. cserkésznapját.
Közös csoportképünkCélbalövés állomásVidám sportos cserkészekKözös méta

A 2019. május 18-án rendezett Cserkészolimpiának keresztelt programnapon az volt a cél, hogy a résztvevők minél több sportágban próbálják ki magukat. Erre 15 féle lehetőség volt. Kis csapatokban foci, frizbifoci, röplabda, méta, lézerharc várta a résztvevőket.

Cserkészolimpiai röplabda

Egyénileg futás, pingpong, streetball, illetve kosárra dobás, célba lövés íjjal és légpuskával versenyszámokban próbálhatták ki magukat a cserkészek és cserkészjelöltek.

Cserkészolimpiai célbalövés légpuskával

A cserkészet szakágainak képviseletében voltak nem jellegzetesen sportos állomások is: agyag-szelídítés korongon, csomókötő verseny, tűzrakó verseny, rönkhajítás és gólyalábazás. Tízpróbát hirdettünk, vagyis aki a 15 sportágból 10-et sikeresen kipróbált, az a nap végén megkapta a Tízpróba érmet.

Cserkészolimpiai éremátadó

A cserkésznapon a cserkészek és további látogatók közel 200 fős csoportja vett részt. Sokuk nyakában nem volt cserkésznyakkendő. Elsőre gondolhatná a néző, hogy biztosan otthon felejtették, de igazából jó hír áll mögötte: nagyon sok alakuló cserkészcsapatban tevékenykedő újonc volt jelen, akik még nem tettek cserkészfogadalmat, így nyakkendőjük sincs - még. Őket látni viszont reményteli volt, hiszen ők a jövőnk zálogai. Mint írtam, Tiszapéterfalván jelenleg nincs cserkészcsapat, így a helyszínválasztással nem titkolt cél volt hírt adni a mozgalomról. (A környéken két alakuló cserkészcsapat is van.)

Cserkészolimpiai kosárradobás

A résztvevők emlékbe egy "Cserkésznap 2019" feliratú hímzett csuklópántot kaptak, amely izzadtságtörlőként (és a pontozólapjuk tárolására) szolgált a nap folyamán. Mivel a helyszín megközelítése sok időt vett igénybe, a cserkésznap kicsivel rövidebb volt a megszokottnál, ám minden résztvevő élményekkel és jóleső fáradtsággal térhetett haza.

Őrsödben az erő! :)

 

A nap képei Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség facebook oldalán láthatóak.

A program a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg.