Jelenlegi hely

Őszi vásár Visán

Sültek, sütik, szörpök, tánc, móka, kacagás

/ Szappanos Tamás György /
szappanos.tamas.gyorgy képe
A visai iskola udvarán, az ovisok és az iskolások az általuk készített tárgyakat kínálták eladásra. A hangulatot az élénk őszi színekben pompázó dekoráció, és a verőfényes napsütés varázsolta tökéletessé.
tánc, móka, kacagásŐszi vásártánc, móka, kacagástánc, móka, kacagás

Őszi vásár Visában, az iskolában

A visai iskolában és óvodában egy remek hangulatú őszi vásáron volt szerencsém részt venni 2022. október 18.-án. Lőrinc Evelin tanítónő és Fodor Ildikó óvónő együttműködésének köszönhetően egy rendkívül látványos és hangulatos őszi vásár színesítette a mindössze 570 lelket számláló kis falu életét.
Tudni érdemes, hogy Visában az óvoda, és az iskola jelenleg egy épületben működik, azonban nem volt ez mindig így, hajdanán a ’80-as évek derekáig alsó, és felső tagozatos diákok is tanultak itt, ám a ’90-es évek közepétől sajnos csak alsó tagozatos diákok kapnak képzést a visai iskolában.
Ennek következtében az iskola három tanterme kihasználatlan maradt, így kézenfekvővé vált, hogy óvodások töltsék meg azokat. Hetente kétszer tartok órát az alsósoknak, ezért értelemszerűen az óvodásokkal is találkozom. Magam is meglepődtem, amikor a szokásos időpontban beléptem az iskolába, hogy a soron következő néptánc órámat megtartsam, valóságos mesevilág fogadott ezen az októberi napsütéses délelőtt. Az iskola udvarán őszi dekoráció, tök, kukorica, széna- és szalmabála, és egyéb növényekből készített dekoráció fogadott, valamint a gyermekek által barkácsolt termékek, amiket megvásárolhatott minden látogató. A tanítónéni, az óvónéni, az iskola alkalmazottai, és a gyermekek szülei által sütött sütemények, édességek igazi piknik hangulatot teremtettek, ám a rendezvény csúcspontja a gyermekek műsora volt: ének, tánc, móka és kacagás. Különös bájt kölcsönzött mindennek, hogy a gyermekek, és a pedagógusok is a hagyományos visai népviseletbe öltöztek, és ahogy a műsoruk elkezdődött, engem is elvarázsolt gyermeksereg bűbája.