Jelenlegi hely

Ösztöndíjasok Füleken

Füleken tanácskoztak a felvidéki ösztöndíjasok

/ Martin Vivien /
martin.vivien képe
Gyorsan telnek a napok Felvidéken. Az alsóbodoki Esterházy Kegyeleti Megemlékezésen felvidéki ösztöndíjasok közül öten is részt vettünk. Közös ebéd keretein belül sokat beszélgettük az eddigi tapasztalókról, további tervekről, de hamar rájöttünk, hogy ez pár óra rendkívül kevés idő.
Füleki várÖsztöndíjasok a várbanFülek látképe

Ezért hirtelen fellelkesedésből gondoltuk, szervezünk egy találkozót mihamarabb, amelyre szeptember utolsó hétvégéje tűnt a legoptimálisabbnak. Endrődi Attila felajánlotta, hogy szívesen vendégül lát bennünket. Így a közös szervezésnek köszönhetően össze is jött a találkozó a kitűzött hétvégén, Rákosi Ágota rimaszombati ösztöndíjas, Bodo Renáta nyitrai ösztöndíjas, és jómagam vettünk részt.

Csütörtök estére érkeztünk meg Fülekre, még egy gyors pizza sütés belefért az estébe. Közben ötleteltünk, átbeszéltük a kezdeti nehézségeket, első benyomásokat, közös projekteket, melyek még 2017-ben megrendezésre várnak. Az egyik ilyen a Mikulási ajándékozás. Mivel mind a négyen iskolában is tevékenykedünk, ezért úgy gondoltuk, hogy a gyerekekkel közösen valamilyen kézműves ajándékokat készítünk, és postai úton megajándékozzák egymást a 4 iskola diákjai. A másik projekt, melynek pontos kidolgozásába már bele is kezdtünk, Renáta és az én szervezésem által vár megvalósításra. Diákoknak, fiataloknak szeretnénk karriertanácsadó alkalmakat létrehozni. Mindketten számos nagyszerű ember barátságát élvezhetjük, akik szívesen segítenek programunk megvalósításában. Havi rendszerességgel szeretnénk „Mesterségem címere” napot tartani, melyre különböző foglalkozású magyar embereket hívnánk meg előadásra, beszélgetésre, mely során bemutatják munkásságukat a diákoknak. Ötletnek felvetült, hogy meghívnánk pilótát, kályhakészítő-néptáncost, színészt, néprajzkutatót és még rengeteg egyéb is van a tarsolyunkban. Remélve, hogy ezzel kedvet kapnak a továbbtanuláshoz, segítjük őket a döntésükben.

A harmadik dolog pedig, amiről beszéltünk, az a rendszeres ösztöndíjas találkozók, melyet egybekötnénk honismereti kirándulásokkal. Minden alkalommal máshol szerveznénk meg, hogy minél többet láthassunk Felvidékből. A következő találkozót Zólyom környékére tervezzük, mert eddig csak futólag sikerült megtekintenünk a zólyomi várat, de mindenkinek felkeltette érdeklődését.