Jelenlegi hely

A Petőfi Program keretében megszervezésre került az I. Fogarasi Magyar Nap

/ Bokor Csongor /
bokor.csongor képe
Május 7-én igazi népünnepélynek adott otthont a fogarasi református egyház belső udvara. A Kovászna Megyei Művelődési központ által támogatott rendezvény a magyar történelmi egyházak közös ünnepeként szerveződött meg, melynek főszervezője Bokor Csongor volt, a Petőfi Program fogarasi ösztöndíjasa.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Fazekas Anna, a Petőfi Program koordinátora és Kőrösi Viktor Dávid, a csíkszeredai főkonzulátus munkatársa is. A Megnyitón az ünnepségnek helyszínt biztosító Fogarasi Református Egyházközség lelkipásztora Szász Tibor és a Háromszék-Felsőfehéri Unitárius Egyházkör esperese, Török István, a Petőfi Program fogadószervezetének vezetője, az ösztöndíjas mentora köszöntötték az egybegyűlteket, majd fellépett a Fogarasi Ökumenikus Dalárda Palkó Sándor kántor úr vezényletével. Két gyönyörű szavalattal fellépett a fogarasiak páratlan tehetségű szavalója, Kocsárdi Manyika is. Ezt követően a vendégeké volt a színpad. Egy nagy busznyi baróti fiatalokból álló csoport érkezett Fogarasra. Igazi karnevál hangulatot varázsolva fellépett a Syncron táncegyüttes. A Babits Mihály Önképzőkörön korábban fellépő Kolumbán Sándor is megörvendeztette a szép számban összegyűlt fogarasi közönséget, hamisíthatatlan zenéjével. A Csala kürtje fúvószenekar külön, színpadi fellépése után is feldobta a közönséget, eshetett az eső, fújhatott a szél a fogarasi magyarság akkor is élvezhette a nagyszerű fúvószenét.

A gyereksátornál a szintén baróti ZIKE egyesületnek köszönhetően egész nap gyerekfoglalkozások voltak: arcfestést, origamit, szőnyegszövést, gólyalábazást, quillinget, gipszfestést, és sok más érdekes kézműves foglalkozást próbálhattak ki a gyerekek. Felnőttek és gyerekek együtt örvendhettek a 16 órakor kezdődő Kelekótya koncertnek, mely során az egykor iskolaudvarként működő belső tér újra megtelt gyerekzsivajjal, mókával, tánccal, énekkel. A koncert után a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola népzenészei táncházat tartottak, ezáltal az I. Fogarasi Magyar Nap részese volt a Táncház Világnapja alkalmából szervezett határokon átívelő mozgalomnak is. Fellépett a nagysinki barátság tánccsoport, majd gyönyörű hangjával magára vonta az egész udvar figyelmét a fogarasi Fehér Katalin. A betervezett esti koncert különböző okokból sajnos elmaradt, de ez egyáltalán nem szegte az ünnepre összegyűltek kedvét. Magyar slágerekre együtt táncoltak a fogarasi magyarok a baróti vendégfellépőkkel, igazi fergeteges fesztiválhangulatot varázsolva. 22 órakor a Csala kürtje fúvószenekar kíséretében felcsendült a magyar és a székelyhimnusz, majd hivatalosan is bezárult az az emlékezetes esemény, melyhez hasonló még soha nem volt Fogarason.

A visszajelzések azt mutatják, hogy mindenkinek nagyon tetszett és, hogy hagyomány teremtő szándékkal jövőre is mindenképp meg kell szervezni a Fogarai Magyar Napokat. Ez a szombati nap volt az első Petőfi Program fogarasi lezárása is. Szeptembertől az egyházi vezetők közösségmegtartó munkáját Fogaras új ösztöndíjasa, Hollanda Tímea segíti, maga mellett tudva elődjét Bokor Csongort, aki még egy évig önkéntes alapon a városban marad, segítve az őt befogadó, munkáját elismerő és segítő közösséget.