Jelenlegi hely

Petőfi 200

Kinizsi Szövetség Csernakeresztúron

/ Zsidai Sára Eszter /
zsidai.sara.eszter képe
A Kinizsi Szövetség 2023. november 24-én látogatott Csernakeresztúrra a kenyérmezei csata megemlékezése céljából. Szombaton koszorúzták meg a kenyérmezei emlékművet, pénteken pedig egy fantasztikus előadást hallhattunk Kinizsi életútjáról, melyet a Csernakeresztúri Hagyományőrző Egyesület műsora előzött meg.
Fábry szabolcsbukovinai mondókabukovinai silladriPató Pál

A Kinizsi Szövetség látogatása alkalmából a Csernakeresztúri Hagyományőrző Egyesület is készült egy színvonalas programmal. Az előadást a legapróbb lábak nyitották meg egy hagyományos bukovinai mondókával, majd egyszerűbb moldvai körtáncokat adtak elő. Az Egyesület méltó módon szeretett volna emlékezni nagy magyar költőnkre a neki szentelt év alkalmából. Ezért az ifjúsági csoport egy Petőfi 200 műsorral is készült. Nyitásként Petőfi Sándor Befordultam a konyhába című versét énekelték el egy bukovinai szabad tánccal egybekötve, majd a Pató Pál úr vers került színpadra színdarab formájában. Ezután az Egy gondolat bánt engemet gyönyörű sorait hallhattuk egyik táncosunk előadásában. Természetesen az este a hagyományok sem szorulhatnak háttérbe, ezért a Petőfi 200 műsort követően, szintén az ifjúsági csoport előadásában láthatott a közönség bukovinai táncokat. Ezen belül karos, hármas táncokat, fiú verbunkot, csárdás és silladri táncokat. Ezt követően elvándoroltunk kicsit messzebb, és a közönséget Szilágyságba repítettük egy rövid polgári, valamint csárdás táncrenddel.

A Petőfi megemlékezés nem ért véget a pénteki nappal, vasárnap a Csernakeresztúri Hagyományőrző Egyesület személyesen tette tiszteletét Petőfi eltűnésének helyén Fehéregyházán, ahol a Petőfi emlékműre koszorút helyeztek. Megtekintették az ott található emlékmúzeumot is, ahol sok hasznos információval gazdagodhattak.