Jelenlegi hely

Petőfi200

Egy rendezvény margójára

/ Veres Emese Gyöngyvér /
veres.emese.gyongyver2023 képe
Amikor nyár végén kiderült, hogy a Barcasági Csángó Alapítványnak van egy újabb nyertes pályázata, amely a Petőfi-emlékévhez kapcsolódik, akkor munkatársai tudták, hogy mit is szeretnénk látni akár a falakon, akár a filmeken, ám akkor még a Szent Mihály-Napok szervezésével, animáció készítésével voltak elfoglalva, így Petőfi emlékezetére nem igazán maradt idő.

 

Később részben a Magyar Miniszterelnökség Petőfi Programjának, valamint éppen az animációnak köszönhetően, több Brassó megyei településre is eljutottunk, ahol a Petőfi200 emlékévhez kapcsolódó kezdeményezésről beszélhettünk. A lelkes pedagógusok és a gyerekek érdeklődése rövid időn belül kézzelfoghatóvá vált. Közben az is kiderült, hogy a George Moroianu Középiskola magyar tagozatos diákjai is készülnek egy rendhagyó irodalom órával, szintén a Petőfi200 jegyében. Aztán egyik nap az alapítvány elektronikus postafiókja igencsak megtelt rajzokkal és versekkel. Magyarországról, a penészleki tanintézményből is érkeztek pályamunkák. A sokat szidott közösségi média most áldásnak bizonyult és összekötő kapocsnak. Így a karácsonyi vásár keretében megrendezett program nap igazi közösségi, határon átnyúló eseménnyé változott. 

A George Moroianu Középiskola diákjai bemutatták műsorukat, amelyet Fekete Magda magyartanár állított össze. A falakon azok a rajzon voltak láthatóak, amelyeket a zernyesti Pompiliu Dan iskola magyar tagozatos diákjai, a homoróddaróci általános iskola alsó tagozatos diákjai, a ZRI Középiskola II. és III. osztályos diákjai, valamint a penészleki diákok készítettek. Verseket kaptunk szintén Penészlekről, illetve helyből B. Tomos Hajnaltól és Rab Andreától. Természetesen a diákok versparódiái nem mérhetőek B. Tomos Hajnal műveivel, nem is ez volt a cél, hanem elsősorban az ötletek bemutatása, mindaz, amire Petőfi ihlette a diákokat.

Volt amit nem tudtunk megjeleníteni a kiállításon, mint például Székely Anna, a brassói 25-ös óvoda, a zernyesti iskolások szavalata, valamint a Négyfalusi trió (amely ezúttal quartett) zenei összeállítása, de ezek megtekinthetőek a közösségi médiában. Bár úgy döntöttünk, hogy a munkák sokszínűsége és a korosztályi szórtság miatt nem rangsorolunk, mégis ki kell emelnem egy nagyon fontos pályamunkát: Székely István összeállítását. Tökéletes szemléltető anyag készült Petőfi Sándor életéből és munkásságából, amely még egy tanár számára is hasznos lehet.

Ezúton is köszönjük mindenkinek, hogy jelentkezett az alapítvány felhívására és elküldte munkáját. Köszönettel tartozunk azoknak is, akik nélkül ez az esemény nem jöhetett volna létre. Így pénzzel és ajándéktárgyakkal támogatott a Communitas Alapítvány, az RMDSZ Brassó megyei szervezete, a Gutenberg Kiadó, a Magyarság Háza, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Barcaprint Kft. Helyi vállalkozó munkái a mágnesek, amelyek ezúttal az emléklap szerepét töltik be, a Hanga Dekor készítette őket.