Jelenlegi hely

Pozsonypüspökin is a szabadságharc hőseire emlékeztek

/ Kaszás Kornél /
kaszas.kornel képe
1848-1849-es forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztek márciusban Felvidéken. A Csemadok Pozsonypüspöki Alapszervezete hívta múltidézésre a lakosságot 2023. március első vasárnapján, hogy közösen tisztelegjenek a szabadságharcban elhunytak emléke előtt, és elhelyezzék az emlékezés virágait Kutsera József lengyel honvéd sírjánál.
A Csemadok tagjai is elhelyezték az emlékezés virágaitOžvald Erzsébet, Pozsony megye alelnöke megkoszorúzta a síremléketSzelepcsényi Sándor Magyarországról érkezett a megemlékezésreLeskó László Tamás  véderő-, katonai és légügyi attasé

A megemlékezés a Szent Miklós plébániatemplomban kezdődött, ahol Vadkerti József esperes mutatott be szentmisét a harcban elesettek lelki üdvéért. Ezt követően a helyi temetőben folytatódott a megemlékezés, ahol Jégh Izabella, a Csemadok Városi Választmányának elnöke, a Pozsonypüspöki Alapszervezet ügyvezető alelnöke köszöntötte a meghívott vendégeket és az egybegyűlteket, majd Neszméri Tünde megyei képviselőnek, a Csemadok elnökségi tagjának adta át a szót.

Az esemény ünnepi szónoka rámutatott, hogy a magyarok a történelmük során sokszor vívtak csatát a szabadságukért. „A szabadságunkért vívott harc nem huszadik századi keletű, a magyarok évszázadokkal korábban is sokszor próbálták kivívni szabadságukat, ilyen volt az 1848-49-es szabadságharc is, ami Magyarország újkori történetének meghatározó eseménye, nemzeti identitásunk szempontjából pedig egy nagy lépés.”

A Csemadok Pozsonypüspöki Alapszervezete évek óta tart megemlékezést Kutsera József, lengyel honvéd sírjánál. Neszméri Tünde a beszédében rávilágított arra is, hogy a magyar-lengyel barátságnak évszázadokra visszanyúló múltja van. „A Csemadok Pozsonypüspöki Alapszervezete évek óta emlékezik március első vasárnapján, annak a Kutsera Józsefnek a sírjánál, aki lengyelként a magyar szabadságért harcolt. Majd egy sérülés következtében egy püspöki család fogadta be, és itt maradt, itt alapított családot. Sok lengyel hős, honvéd harcolt a magyar és az európai szabadságért.”

A megemlékezésen részt vett többek között, Leskó László Tamás  alezredes, véderő-, katonai és légügyi attasé, Szelepcsényi Sándor, a Pozsonypüspöki Alapszervezet tiszteletbeli tagja, valamint Ožvald Erzsébet, Pozsony megye alelnöke, valamint Nagy Mónika, a Pozsonypüspöki Magyar Tannyelvű Alapiskola igazgatója is.