Jelenlegi hely

Sacher csokibomba robbant Zselízen

/ Tuba Adrián /
tuba.adrian képe
A ReBirth projekt keretén belül a Csemadok Zselízi Alapszervezete nagyszabású, több síkon mozgó tevékenységi kört valósít meg, melynek egyik szegmense a fiataloknak való tudásátadás. A több részből álló programsorozat egyik legérdekesebb állomása egy gasztrokulturális Sacher-torta készítése volt, melyet a Csemadok mellett a helyi Comenius Gimnázium és a Sacher Polgári Társulás valósított meg.

 

(Fotó: Sacher PT)

Ha pedig Sacher gasztrokultúra, akkor hol máshol valósulhatott volna meg, mint legautentikusabb módon a tortaalkotó Franz Sacher hajdani szolgálati házában, a zselízi Sacher-házban.

A Sacher PT profikat megszégyenítő amatőr cukrásza, Kiánek Margaréta vezetésével zajlott a foglalkozás. A gasztroangyal egyébként a gimnázium angol szakos tanára is egyben. A résztvevők belemerülhettek a tortakészítés legelemibb rejtelmeibe, a segítő kezeket a gimnazisták biztosították.

A rendkívüli gasztroeseményen készült hagyományos recept alapján sütött Sacher-torta, gusztusos kis mini Sacherek; az Eduard Sacher kortársaként élő író, Leopold von Sacher-Masoch lovag tiszteletére kreált marcipános-ribizlilekváros minitorták; s nem utolsósorban pedig aszalt barackkal töltött Sacher és marcipánnal töltött Sacher-Masoch golyócskák.

(Fotó: Sacher PT)

„A rendezvényen több újdonságot is bemutattunk. Ilyen volt többek közt a Sacherhaus Zselíz saját tortapecsétje, amellyel most már hitelesíthetjük a helyi ízvilágot tükröző tortáinkat. A tortapecsételés technikája külön szakértelmet igényel, amelyet szintén elsajátíthattak a fiatalok. Bemutattuk továbbá a Münchenhez közeli kézműves porcelánmanufaktúra által gyártott desszertszettet is, amelyen a Monarchia címere látható. Franz Sacher, a „Monarchia főszakácsa” sem szervírozhatta volna méltóbb módon tortáját és kávéját. S ha már kávé, akkor a rendezvényen a Frei Tamás által forgalmazott barackos, Sacher ihletésű kávét szolgáltuk fel a torta mellé, ami ugyancsak hatalmas sikernek örvendett” – árulta el Kepka Márk, a Sacher Polgári Társulás elnöke.

(Fotó: Sacher PT)

A négy órán keresztül dolgozó lelkes csapat által készített csodálatos ízű édességeket csokira éhes kóstolók hada lepte meg és fogyasztotta el.

Kepka zárásként hozzátette: „Reméljük, hogy ez a nagyszerűen sikerült rendezvény csak első volt az ilyen típusú események sorában és a gyakorlati ismeretek átadásával sikerült még több Sacher-szimpatizánst szereznünk.”