Jelenlegi hely

Szakkollégium és moldvai táncház Bécsben, három egyesület közös szervezésében

/ Keller Rita /
keller.rita képe
A bécsi Magyar Diákok Egyesülete (MDE-VUS), a budapesti székhelyű Külföldön Tanuló Magyar Egyetemisták Egyesülete (KÜMA) és a Délibáb Bécsi Magyar Kultúregyesület először rendezett közösen szakkollégiumot és táncházat A december 9-én hagyományteremtő szándékkal életre hívott rendezvénnyel a szervezők egy, a jövőben megvalósuló előadássorozat alapjait szerették volna lerakni.
Bécsi Magyar Kultúregyesület Délibáb fellépésePaluska Zsuzsanna, az MDE-VUS elnöke köszönti a vendégeketKilyénfalvi Gábor előadása a hegedűkészítésrőlTáncház

A a bécsi Collegium Hungaricum-ban rendezett eseményt a Délibáb Táncegyüttes fergeteges, moldvai táncokból álló koreográfiája nyitotta meg. A résztvevő diákokat, valamint a bécsi partnerszervezetektől, a Club Pannonia-tól, az “Europa”-Clubtól és az AMAPED-től (Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesülete) érkezett vendégeket Paluska Zsuzsanna, az MDE elnöke, valamint Berényi Levente, a KÜMA bécsi szervezetének képviselője köszöntötte.

A szakkollégium ebben az értelemben olyan előadást jelent, amely kulturális, közéleti illetve tudományos témában igyekszik szélesíteni a diákok látókörét. A KÜMA első szakkollégiumát még 2013 januárjában, Londonban szervezte meg az ottani Hungarian Cultural Centre (HCC)-vel együttműködve. Az MDE mindig is igyekezett biztosítani a Bécsben tanuló magyar diákok kulturális szórakozását, ezért a KÜMA-val kötött partnerségi szerződés alapkövét jelentette a bécsi szakkollégiumok, előadássorozatok indítása. A Délibáb Kultúregyesület egész évben táncelőadások, magyar és más nemzetiségek táncaival megismertető táncházak szervezésével színesíti a bécsi magyar kulturális élet palettáját.

Az előadás témáját a kulturális vállalkozások alkották volna, azonban Molnár Mária művészettörténész, a Collegium Hungaricum igazgatónője a rendezvény napján elhalasztotta előadását, mivel hivatalos ügyben váratlanul el kellett utaznia. Az előadás megtartását így Kilyénfalvi Gábor, a Délibáb Táncegyüttes művészeti vezetője vállalta, aki bepillantást nyújtott a hegedűkészítés rejtelmeibe. Az érdekfeszítő téma nemcsak a zenében jártas, hanem a laikus hallgatók tetszését is elnyerte, és kérdések sokaságával árasztották el Gábort. 

Rövid szünet után felcsendültek a moldvai népzene ismerős motívumai, és a Collegium Hungaricum nagytermében hatalmas kört kialakítva kezdetét vette a táncház. A moldvai csángók a magyar szóhasználat szerint a Romániában, Moldva tartományban élő magyar nyelvű népcsoport tagjai. Táncaik főként körtáncok, vagy a páros és körtáncok ötvözetei. A táncház-módszernek köszönhetően olyanok is könnyen elsajátíthatják a táncokat, akik először találkoznak a magyar népzenével, néptánccal, hiszen kezdő és haladó táncosok együtt tanulják a lépéseket, mindez egyúttal összekovácsoló, közösségi élmény is. A tánctanításért külön köszönet illeti Sipos Tibort és a Délibáb Táncegyüttes összes tagját. Az éjszakába nyúló táncházat az elmaradhatatlan magyar pálinka és zsíros kenyér koronázta meg. 

A szervezők nevében köszönöm Kilyénfalvi Gábornak az előadást, illetve köszönöm a résztvevőknek, hogy megtiszteltek minket jelenlétükkel, és még táncra is perdültek a moldvai dallamok hallatára!

Paluska Zsuzsanna, az MDE-VUS elnökének beszámolója