Jelenlegi hely

Szalagavató Ünnepség Segesváron

/ Ferencz Orsolya /
ferencz.orsolya képe
2016. február 20-án a Segesvári Mircea Eliade Főgimnázium magyar tagozata szalagavató ünnepségét tartotta. Tavasszal ünnepelte a magyar tagozat fennállásának 55. évfordulóját. A hagyományos szalagavató ünnepség elmaradhatatlan esemény a segesvári magyarság életében. Az idei év ünnepsége is megmozgatta a segesvári és környékbeli települések magyarságát. Több mint 500 fő volt a közönség száma a városi művelődési teremben, az azt követő bálon közel 800-an vettek részt.

A rendezvény szervezői minden évben a 11. évfolyam, míg az ünnepi műsort a végzős évfolyam adja elő. Az ünnepség  a 11. osztály és a végzős diákok közös éneklésével kezdődött, ahol felcsendült a Gaudeamus, Csáki Izabella énektanárnő vezetésével. Ezt követően Fodor Gyöngyi a főgimnázium igazgatója ünnepi beszédében köszöntötte a végzős diákokat. Éreztette velünk, a közönséggel is, hogy a 12-es diákok számára a mai nap "megérkezés, határkő, idegen és csábító távlat záloga, szédítő messzeség és felemelő szabadságérzet. Az öröm és remény duzzasztja erőtöket és a bizalom, hogy velünk az Isten. Mienk – ütött-kopott felnőtteké –  marad a féltés, a hátvéd-szerep, és már azt is elfogadjuk, ha csak díszletezhetünk nektek -  híven őrizve az emlékeket, a múlt örökségét: a sok drága év közös élményeit."

"Sokszor volt, lesz még olyan teendőtök, amit nem ti választotok, de a mód, ahogyan a munkátokat végzitek, rajtatok áll, és titeket jellemez. Ezt tudni kell vállalni. Emberi tartással, meggyőződéssel, a következmények dacára.  Kétféle embertípus létezik: azok, akik a munkát végzik és azok, akik a hírnevet igénylik. Próbáljatok az első csoporthoz tartozni, ott nem olyan nagy a tolongás (ajánlom Indira Gandhi nyomán)."

Tóth Tivadar, a Gaudeamus Alapítvány igazgatója is köszöntötte ünnepi beszédében a jelenlevőket. Az alapítvány kimagasló és sokoldalú tevékenységet folytat a segesvári és környékbeli magyar közösség művelődési életének megszervezése és fejlesztése érdekében és komoly erőfeszítéseket tesz a segesvári magyar nyelvű oktatás fenntartására és támogatására. "Mindezt teszi, mivel maga a magyar közösség hozta létre azzal a céllal, hogy olyan irányban tevékenykedjen, amely az anyanyelven való tanulást és a szülőföldön való megmaradásunkat biztosítja."

Az alapítvány minden évben a kimagasló teljesítményt nyújtó diákokat ösztöndíjakban részesíti. 2015-ben 42 diák részesült ösztöndíjban, amiből, 23 segesvári, 9 bentlakó, 3 fehéregyházi, 1 szederjesi, 4 héjjasfalvi, 2 nagybúni. Az ösztöndíjak és támogatások jelentős összeggel járulnak hozzá a diákok tanulásához. Az ünnepségen az igazgató kihirdette az ösztöndíjasok és a támogató szervezetek névsorát és ünnepélyes keretek között adta át a kiérdemelt diákoknak. 

Szépen koreografált, ünnepélyes keretek között feltűzték a színpadon a 11. osztályos tanulók a végzős diákoknak és osztályfőnökeiknek a szalagot. Ezt követően láthattuk az elmúlt 4 év szép pillanatait. Láthattunk gyerekkori fotókat is, és lepergett előttünk a gyermekkor szakasza a felnőtté válásig, könnyeket, kedves mosolyt csaltak az arcokra. A végzős diákok színdarabbal készültek. A Truman Show filmadaptációját adták elő, amiben Bíró István református esperes nyújtott segítséget a diákok számára.

Végül elérkezett a várva várt tánc. Egy gyönyörű tánc, ami elegáns volt, szépen koreografált és magával ragadta a közönséget. Láthattunk keringőt és egy érzéki tangót. Egy olyan tangót, ahol megszületett a színpadon a szenvedély, a dinamizmus, a feszültség, mely újra meg újra feloldódott és újból magával repített bennünket. Ezeket a táncokat köszönhetjük Nora Loanovici hivatásos tánctanárnőnek, aki immár 40 éve oktatja a fiatalokat, felnőtteket társastáncra komoly sikereket tudva maga mögött. Az ő segítsége nélkülözhetetlen az iskolai ünnepségek táncelőadásain. 

Az ünnepség után egy 800 férőhelyes bálteremben folytatódott az est. Újból láthattuk a végzős diákok táncelőadását. Majd a bál első tánca következett, mely mindig a szülő-gyermek pároké. A lányok táncolnak az édesapjukkal, a fiúk az édesanyjukkal. Egy reprezentatív helyen táncolt hajnalig közel 800 ember.  Ez a rendezvény segesvári magyarság számára az év legnagyobb rendezvénye.