A szármát van aki bográcsban, más üstben főzi, de olyan csoport is van, ahol kis gáztűzhelyet, vagy elektromos főzőlapot hoznak, de nem ez számít, csak a végeredmény. A szervezők minden csoporthoz egységes tányért hoznak, hogy a tálalás alapján ne lehessen megkülönböztetni az ételt. Értékelték az asztalt is, amit a résztvevők terítettek. A csoportok persze sok mindent bevetnek a győzelem érdekében. A kisoroszi csoport például a töltött káposzta mellé kis savanyú káposztalevélből rózsákat csavart, és a tejfölt is díszesen csepegtették az ételre. A három dobogós helyezett mindegyike általam ismert csoport volt, aminek nagyon örültem, mert mindegyiknek szurkoltam. Első helyezett lett a Magyarcsernyei Nőszövetség Kézimunka szakköre, második helyezett a Magyarcsernyei Általános Iskola csoportja, harmadik helyezett a Torontál MOMIK kézimunka szakköre. Ők első díjat kaptak az asztal ízléses terítéséért. A rendezvény nagyon jó hangulatú volt, egy zenész egész nap gondoskodott erről, jókat lehetett beszélgetni, nem utolsó sorban nagyon finom volt a szárma.
Jelenlegi hely
Szármafesztivál volt Tóbán
Az Észak-Bánáti kis településen, Tóbán minden évben megrendezik a szármafőző versenyt. A szármát mi töltöttkáposztának hívjuk, de egyébként ugyanaz. Ezen a 300 fős kistelepülésen a környékbeli falvakból érkeznek a résztvevők, 4-5 fős csoportokban, és nagyobb baráti társaságokban is.