Jelenlegi hely

Szászrégeni Magyar Napok

Négynapos kulturális seregszemle zajlott Szászrégenben szeptember első napjaiban

/ Marjai Éva /
marjai.eva képe
Ebben az évben is megrendezésre került a város magyar közösségeinek hagyományos nyárbúcsúztató ünnepe. A számos magyar szervezet támogatásával létrehozott közösségi alkalom minden korosztály érdeklődésére számot tarthatott: kerekasztal-beszélgetést, orgonakoncertet és gyerekprogramot egyaránt találhattak az érdeklődők.
Radnótfája csapataHagyományőrző foglalkozás gyerekeknekNéptáncbemutatóAz elmaradhatatlan kürtőskalács

A 2017. augusztus 31-én kezdődő programsorozat a Kemény János Művelődési Társaság, az RMDSZ szászrégeni szervezete, a Csillag Egyesület, a Rákóczi Szövetség szászrégeni szervezete és más magyar egyesületek jóvoltából igen változatos programmal várta a látogatókat.

Az első napon került bemutatásra Réthy István Tangóharmonika című novelláskötete, a szerzővel Fábián András, a Szászrégen és Vidéke főszerkesztője beszélgetett. A második napon Rád László segédlelkész tartott előadást a reformáció szerepéről a város életében. A Kézdivásárhelyi Városi Színház vendégelőadása Kolcsár József rendezésében Kiss Csaba a Skandináv lottó című vígjátékával örvendeztette meg a színházkedvelőket.

Szombaton történelmi városnéző sétán, gyermekprogramokon, orgonakoncerten és nótaesten vehetett részt a város apraja-nagyja, késő este táncmulatsággal zárult a nap.

Vasárnap szabadtéri rendezvények fogadták a városi sportpályára érkezőket. Hagyományőrző csoportok tartottak fegyveres bemutatót, s tanították az íj használatára a vállalkozó kedvűeket. A színpadon ezalatt folyamatosan zajlottak az események: Székely György, Radnótfája református lelkésze mondott áldást az új kenyérre, majd sorra következtek a zenei és táncos bemutatók.

A felállított sátrak előtt a gulyásfőző verseny résztvevői kínálgatták a helyszínre érkezőket, a zsűri ebben az évben  Radnótfája csapatának főztjét találta a legízletesebbnek. Noha az időjárás nem kedvezett az esti rockzenei koncert előadóinak, a vihar elvonultával mégis közös énekléssel és lampioneregetéssel zárulhatott a város immáron negyedik alkalommal megtartott ünnepe.