Jelenlegi hely

Szeben Főterén felcsendül a "Csendes éj" - Nagyszebeni kirándulás Segesvárról

/ Ferencz Orsolya /
ferencz.orsolya képe
Segesvári magyar diákokkal jártam Nagyszeben történelmi központjában a Karácsonyi Vásárban, Simó Edit kémia szakos osztályfőnökkel, a 9.E osztállyal.

A segesvári Mircea Eliade Líceum magyar tagozatos osztálya egy szép délutáni kirándulást szervezett Nagyszebenbe.  A kirándulást a Brukenthal Múzeumban kezdtük, mely Nagyszeben történelmi központjában helyezkedik el, a maga barokk pompájában. 

Báró Samuel von Brukenthal (1721-1803szenvedélyes műgyűjtő volt. A gyűjteményében festmények, metszetek, könyvek, érmék, és később ásványok kaptak helyet.  Brukenthal úgy rendelkezett, hogy gyűjteményét a palotájában tegyék hozzáférhetővé a nyilvánosság számára, és a fenntartásra, gyarapításra tekintélyes összeget hagyott. A diákok is szívesen adták át magukat a festményeknek, melyek sokszor akár 700 évvel is visszarepítették a szemlélődőt az időben. Tiziano Vecello da Cadore: Ecce Homo festménye lenyűgöző volt.

Ezt követően a Karácsonyi Vásárban andalogtunk, átadtuk magunkat az 1000 apró karácsonyi fényeknek. A forralt bor és fahéj illata csalogató volt.  A feldíszített faházakban árultak kézműves bonbonokat, mézeskalácsot, ékszereket, apróságokat és éreztük, hogy az Ünnep közeledik. Advent időszakában járunk, ahol megállunk az időben, nem sietünk, nem rohanunk. 

Ebben a szép pillanatban vettük elő tarsolyunkból dalunkat és bátorságunkat. A diákok picit izgulva, lámpalázzal, a dalszövegbe (kottába) belekapaszkodva, félkört alkotva elkezdtek énekelni.  Először németül, majd magyarul, angolul, végül románul énekeltük el a "Csendes éjt". 

Meglepetés előadás volt a nézelődök, kíváncsiskodók számára is, akik szívesen bekapcsolódtak a kántálásba. Mindannyiunk számára jóleső érzés volt dallal kívánni kellemes ünnepet, mellyel szeretnénk még néhány helyen megörvendeztetni a karácsonyi látogatókat.