Jelenlegi hely

Szeben Megyei Magyar Napok – 2016.

/ Papp Gyula Attila /
papp.gyula.attila képe
Humorfesztivál Roadshow előadással vette kezdetét 2016. október 20-án, csütörtök este a XVIII. Szeben Megyei Magyar Napok rendezvénysorozat Medgyesen, a Traube teremben. Pénteken a Millennium Házban nyílt infógrafikai kiállítás Márton Áron püspök emlékére, szombat délután szintén a Millennium Házban gyűlt össze a helyi magyarság, dr. Mérnyei Károly projektor-kivetítős előadását meghallgatni, megemlékezve az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseiről. Szombat este nagyszabású szüreti kosaras bálra várták a mulatni vágyókat, vasárnap reggel ünnepi istentiszteleten emlékeztek meg az ’56-os eseményekről. Az idei magyar napokat Catalan Stefánia és Vajda Szilvia, a Báthory István Általános Iskola második osztályos tanulóinak Küküllő-menti és udvarhelyszéki népdal előadása nyitotta meg.
Szeben Megyei Magyar Napok - 2016.Szeben Megyei Magyar Napok - 2016.Szeben Megyei Magyar Napok - 2016.Szeben Megyei Magyar Napok - 2016.

A megnyitó ünnepségen tiszteletét tette Székely István, az RMDSZ ügyvezető alelnöke, Gheorghe Roman, Medgyes város polgármestere, Cristine Thellmann, Medgyes város alpolgármestere. A köszöntők sorát Balázs Botond, a medgyesi MADISZ elnöke kezdte, aki a Magyar Napok főszervezőjeként szólt a szép számban megjelent közönséghez, ismertetve röviden az elmúlt tizenhét évet, a rendezvénysorozat történetét. A házigazda szerepében Orosz Csaba, a medgyesi RMDSZ elnöke kapott szót, aki a fiatalság szerepét hangsúlyozta a rendezvények megszervezésében és lebonyolításában, külön megköszönve az önkéntesek áldozatos munkáját. A megjelenteket Gheorghe Roman polgármester is üdvözölte, aki biztosította a szervezőket afelől, hogy a városvezetés támogatására mindig számíthatnak a kulturális rendezvényeik megszervezésében. Székely István ügyvezető elnök pedig a magyar napok rendezvénysorozat fontosságát emelte ki, amelynek célja a magyar kultúra és hagyományok megőrzése és a szórványban élő magyarok nemzeti identitásának megerősítése.

A Szórványkaraván Humorfesztivál Roadshow fellépői senkit nem kíméltek, kifiguráztak mindenkit, politikust, papot, rendőrt és vasúti kalauzt, csattanós székely viccek hangoztak el, sőt arról is tudomást szerezhetett a nagyérdemű publikum, hogy milyen lenne az, ha Székelyföld egyszer megkapná a futball Európa Bajnokság rendezési jogát… A turné fellépői az Erdélyi Humorfesztivál győztesei: György Botond, Kun Zsolt és András Előd humoristák voltak, akik stand up comedy produkcióval, Cripto pedig bűvészmutatványokkal szórakoztatta a közönséget.

Balázs Botond, a Magyar Napok főszervezője és Babota Tibor plébános, aki medgyesi fotókkal egészítette ki a Márton Áron-kiállítást

A Szeben Megyei Magyar Napok második napján a Millennium Házba várták a medgyesieket a szervezők, ahol a Petőfi Program vízaknai ösztöndíjasának, Bajusz Erikának a segítségével összeállított infógrafikai kiállítás megnyitójára került sor. A kiállítás Márton Áron püspök életútjáról emlékezik meg, a szép számban megjelent közönséget Babota Tibor medgyesi plébános köszöntötte, aki a kiállítást Márton Áron  medgyesi látogatásáról szóló fotókkal gazdagította. Másnap délután dr. Mérnyei Károly, zalaegerszegi jogász tartott izgalmas előadást az 1956-os forradalomról és szabadságharcról. Az előadót Papp Gyula Attila, a Petőfi Sándor Program medgyesi ösztöndíjasa hívta meg, a program szellemének megfelelően, erősítve az anyaországi és szórványmagyarság kapcsolatait. Dr. Mérnyei Károly előadása előtt Balázs Béla, a Szeben megyei RMDSZ elnöke átadta az országos RMDSZ Szabadság-szobor Emlékplakettjét és emléklapját Dobay Szilveszter medgyesi ’56-os túlélőnek. Vasárnap reggel a református templomban Székely Zoltán lelkész tartott ünnepi istentiszteletet 1956 hőseire emlékezve, ugyanitt Orosz Csaba, a városi RMDSZ elnöke mondott beszédet, majd a templom udvarán az RMDSZ, a MADISZ és az EMKE vezetői megkoszorúzták az ’56-os kopjafás emlékművet.

     

 

 

 

 

Dobay Szilveszter, medgyesi '56-os túlélő és dr. Mérnyei Károly jogász, az 1956-os emlékest előadója

Szombat este a Strand vendéglőbe nagyszabású Szüreti kosaras bálra várták a szervezők a medgyesi magyarságot. A közel kétszáz fős vendégseregnek a Szászcsávási Cigányzenekar húzta a talpalávalót, a szünetekben Dj. Pici szolgáltatta a retro megyar zenét. A bálon a medgyesi Gyöngyvirág Néptánccsoport tagjai mutatták meg, hogy mulat a magyar, szüreti rigmusokat előadva, legényest, csárdást és különböző tájegységek táncait eljárva a szászcsávási banda autentikus muzsikájára. A bálon tombolát sorsoltak és székely sört osztottak az egyik támogatónak köszönhetően. A mulatságon az önfeledt szórakozás mellett a résztvevők ismerkedtek is, hiszen nem csak medgyesiek, hanem a környező településen élők és távolabbi vidékekről érkezők is részt vettek. A medgyesi fiatalok kitettek magukért, színes, jó hangulatú, valóban közösségépítő rendezvényt sikerült megszervezniük.

A medgyesi Gyöngyvirág Néptánccsoport fergeteges hangulatot teremtett a szüreti bálon

A szervezők gondoskodtak arról, hogy minden korosztály számára változatos, ingyenes programokat biztosítsanak. Ne maradjanak le az idei ősz legjobb eseményeiről! A rendezvénysorozat bábszínházzal, színházi előadással és az erzsébetvárosi szüreti bállal várja a Szeben megyei magyarokat. A Szeben Megyei Magyar Napok november 6-ig tart, részletes programokról a Petőfi Sándor Program honlapján, a medgyes.ro hírportálon, illetve a legnagyobb közösségi oldalon is tájékozódhatnak.