Jelenlegi hely

Szebeni napló

Nagyszeben szemei

/ Gresa Dávid /
gresa.david képe
A város szász házainak tetején található aprócska ablakokat hívják Szeben szemeinek. A legenda szerint ezen szemek elcsábítanak és beléjük szeret az ember. Más források szerint ezen ablakoknak köszönhetően a város bevehetetlen volt az elmúlt korokban.
Nagypiactéri pillanatTanácstoronySzebeni utcaA megmaradt védmű és tornyai

Szeptember 5-én érkeztem Nagyszeben városába, Dél-Erdély kulturális és kereskedelmi központjába. Az első pillanatban megfogott a város tájolása és fekvése, építészeti csodái és kulturális sokszínűsége. Az elmúlt korok befolyása a mostani város képével össze nőve. Az óváros egyedi felépítése és a három kultúra összekeveredett remeke. Szász behatás a múlt századok épületein. Az óváros házainak tetején található aprócska ablakokat hívják Szeben szemeinek. A legenda szerint ezen szemek elcsábítanak és beléjük szeret az ember. Más források szerint ezen ablakoknak köszönhetően a város bevehetetlen volt az elmúlt korokban. 

Ezen szemek elkápráztattak engem is, és remekül inspirálnak a programban való munkám során. A programok és rendezvények szervezésénél, a gyermek és ifjúsági foglalkozások során és ezen szemek csodálata, szellemisége és lelki ereje vissza köszön minden gyermek és felnőtt szeméből, aki itt él és ki jelenti: "Én szebeni vagyok!". A helyi magyar közösség sokfelől érkezett a városba, egyetemre, munkahelyre, vagy a párja után. Mindezen emberek szívesen gondolnak hovatartozásukra, de büszkén hangoztatják szebeni polgárságukat. Ezen szebeni magyar polgárok, nagyon szívélyesek és összetartóak. Minden szerda este közösen vacsoráznak, a város valamelyik vendéglőjében és megbeszélik tapasztalataikat, észrevételeiket. Szeretettel és bizalommal fogadják az olyan 'jövevényeket' is, mint én.

Remélem az itt eltöltött időm során sokat segíthetek nekik, és elmenetelemkor én is azt mondhassam majd tiszta szívvel, hogy hacsak nem egész egy évre is, de én is szebeni vagyok !