Jelenlegi hely

Szomszédaink, a magyarok

Nemzeti Összetartozás Napja Hertelendyfalván

/ Vaskeba Hajnalka /
vaskeba.hajnalka2023 képe
Ahogy a világ számos pontján, úgy Hertelendyfalván, a Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület székházában is megemlékeztek az 1920. június 4-én aláírt első világháborút lezáró trianoni békeszerződés napjáról.
FilmvetítésSzomszédaink, a magyarokÖsszetartozásunk TüzeTársalgás

Az est elején az esemény szervezőjeként röviden ismertettem a történelmi eseményeket, kitérve a területi rendelkezésekre, a jóvátétel fizetésére, illetve a katonai rendelkezésekre, amelyet a békeszerződés tartalmazott.

A "Szomszédaink a magyarok" című sorozatból került levetítésre a 2013-ban készült Vajdaság, Szerbia rész. A film a szerbek és a magyarok kapcsolatát vizsgálja: mit gondolnak a szerbek a magyarokról és fordítva, mitől lesz jó két nép viszonya és mi okozza a konfliktust.

A megemlékezés az udvaron folytatódott, ahol az egyesület az "Összetartozásunk Tüze" elnevezésű programhoz kapcsolódva Vajdaság legdélebbi településeként, részese volt a 35 országból, 621 településről, 913 tűzrakónak. A program célja, hogy mindenütt a világon, ahol magyarok élnek, ezen a napon tüzet gyújtsanak, melyen az egész világ magyarjai a szétszakítottság helyett lélekben együtt lehetnek egy-egy tűzláng mellett az összetartozás érzéseivel.