Jelenlegi hely

A szórványban működő középiskolák jelentkezését várja a „Legbátrabb város” - Civitas Fortissima Kárpát-medencei történelmi vetélkedő

Felhívás! 2016. január 29-én nyolcadik alkalommal rendezik meg a „Civitas Fortissima” történelmi vetélkedőt Balassagyarmaton. A mára már fogalommá vált „Civitas Fortissima” emlékére szervezett csapatversenyre gimnazista és középiskolás fiatalok jelentkezhetnek.

A szervezők célja, hogy az idei versenyt a nemzeti összetartozás jegyében nemcsak a Felvidéken és Magyarországon, hanem az elcsatolt területeken élő diákok részére is meghirdetik.

A vetélkedő témái:

  • Civitas Fortissima, a legbátrabb város   - A balassagyarmati  cseh kiverés története.
  • 1956 és a megtorlás évei

A szervezők szeretettel meghívnak minden magyar tanítási nyelvű gimnáziumot és középiskolát, hogy vegyenek részt a versenyen!

 

A jelentkezés feltételei
A vetélkedőre 3 fős középiskolás (14-18 éves)  diákokból álló csapatok nevezhetnek

Határidő: 2015. november 21.

 

Jelentkezni a következő e-mail címen lehet: civitasfortissima.vetelkedo@gmail.com

A szervezők a csapatoknak biztosítják az ajánlott irodalmat; a szállás az utazás, és az étkezés költségeit megtérítik.

------------------------------

Történeti háttér
Balassagyarmatot 1919. január 29-én a magyar katonák hősiessége és a fegyvert fogó polgárok, vasutasok önfeláldozása felszabadította az idegen uralom alól. Cselekedetük értékét növeli, hogy mindezt önszántukból, a hatalom akaratával dacolva vívták ki. Tettüket a katonai vitézség, a hazaszeretet és a polgári összefogás példájaként tartjuk számon. Az eseménynek 2005. évi XXXIX. emléktörvény állít emléket, mellyel a Civitas Fortissima - Legbátrabb Város - kitüntető elnevezést adományozták a városnak, 2009 novemberében pedig a helyi születésű Matúz Gábor filmet készített az akkori eseményekről.

Balassagyarmat 2009-ben Magyar Örökség Díjban részesült - a balassagyarmatiak 1919. januári helytállását magyar örökségnek minősítették.

A történelmi vetélkedő céljai
2007-ben a Fidelitas balassagyarmati csoportja és a felvidéki Via Nova Ifjúsági Csoport elhatározta, hogy „Civitas Fortissima” szellemiségét minél szélesebb körben szeretnénk elmélyíteni a felnövekvő új nemzedékek részére. Ennek céljaként minden évben gimnáziumi és középiskolai tanulók részére történelmi vetélkedőt hirdetünk melynek céljai:

- Az elszakított részek fiataljainak egységes történelmi tudatának, összetartozásának erősítése,

- A tananyagban nem található vagy röviden említett történelmi események megismertetése és kibővítése,

- Egy-egy témakörön belül jelentős személyiségek bemutatása, akik napjainkban is példaképek lehetnének az ifjúságnak.

Eddig elért eredmények
Az első vetélkedőre 2008-ban került sor, amire akkor hat csapat jelentkezett. A történelmi vetélkedőre növekvő igényt mutatja, hogy 2015-ben húsz csapat mérette össze tudását. A csapatok az utóbbi években Erdélyből, Felvidékről és főként Magyarországról érkeztek.