Jelenlegi hely

Szóval és zenével

/ Bedi Katalin /
bedi.katalin képe
Szencen január 26-án könyvbemutatóval és világzenével éltették és adták tovább a magyar kultúra értékeit, A magyar kultúra napjához kapcsolódóan.
Csikmák Imre dedikálborító

A rendezvény első részében Bárdos Ágnes előadóművész, szerkesztő beszélgetett Csikmák Imrével, aki a szlovákiai magyar sajtó egyik meghatározó személyisége. Csikmák Erről, arról, azokról című könyve a csehszlovákiai magyar sajtórendszer időszakáról ad korhű képet. Ahogy a szerző bevezetőjében írja: „Könyvemben azokról írok, akik az ötvenes évektől kezdődően a kilencvenes évekig létrehozták és működtették a csehszlovákiai magyar sajtórendszert. Fontos megörökíteni, honnan indultak és meddig jutottak. Nagydobra verem, mert benne és köztük éltem. Korhű dokumentumokkal bizonyíthatom tetteiket, tetteinket.”                 

Csikmák könyve rengeteg dokumentum feldolgozásával ad képet erről az időszakról, melynek ő aktív alakítója is volt, így a személyes emlékek, a személyes hangvétel még azok számára is közelebb hozza ezt a korszakot, akik csak történelmi adatok alapján ismerhetik. Bárdos kérdései nyomán megtudhattuk az akkor induló magyar újságíró-képzés indulásának hátterét, vagy hogy miként lehetett a Kisépítő belső oldalain verseket közölni stb.; könyvből való kiemelései kapcsán pedig az újságírás és az igazság kapcsolatát, valamint a közvélemény- és társadalomformáló szerepéről is gondolkozhattunk. Az érdekes beszélgetés után Korpás Éva és zenekara adott remek világzenei koncertet a Fecském című lemezük anyagával.  

Fotó: Görföl Jenő