Jelenlegi hely

Szüreti bál a Szent Ferenc Alapítványnál

/ Ciceri Attila /
ciceri.attila képe
November 24-én rendezték meg az idei szüreti mulatságot a Szent Ferenc Alapítványnál. Minden ősszel műsorral, szőlővel és tánccal ünneplik meg a szüreti munkák befejeztét. Idén Páll Piroskát bízták meg a bál megszervezésével és lebonyolításával.

"A szüret valódi ünnepi esemény számba ment a falu életében. Általában zajkeltéssel kezdődött. Ezt követően indulhatott a munka. A szüret napjára kora reggel kivonuló szüretelők ellepték a szőlőst, vidám nótázással megkezdődött a munka. Az egykori szüretelők elmaradhatatlan kísérője volt a rezesbanda, amely gazdától-gazdáig haladva elhúzta a szüretelők nótáját, a fizetség a gazda belátására volt bízva, általában szőlőből, mustból állott." Forrás

Itt nem volt rezesbanda és bor is csak a nevelőknek járt, de igazi jó hangulatú, gyerek kacajjal gazdag mulatság kerekedett. Az alapítványnál minden összejövetel és ünneplés várva várt esemény. Ez most sem volt másképp, a gyerekek a hét közepétől már a bálra készülődtek. Az izgalom a tetőfokára hágott. A legnagyobb táncosok hagyományőrző szüreti műsorral készültek, a prózai és énekes részeket Páll Éva, nevelő állította össze. Volt csősz király és királynő, szőlővel bevont fonott kosár és humoros versek, dalok, amelyek mosolyt csaltak minden korosztály arcára. Szorgalmasan, fegyelmezetten zajlottak a próbák, melyeknek meg is lett az eredménye, s két hét alatt a teljes produkció összeállt. Az ebédlő volt a bál helyszíne, amit a gyerekek díszítettek fel és készítettek elő. A táncosok műsoruk bemutatásával nyitották meg az estét, ezt követően vette kezdetét a bál. A zenéért az alapítványnál nevelkedő gyerekek voltak a felelősek. Egy igazi bál sem telhet el tombola nélkül, a nyertesek különböző plüssjátékokat és tanszereket kaptak. És természetesen a szőlőlopás sem maradhatott el. A gyerekek nagyon odaadóan próbálták lecsenni a felaggatott fürtöket. Természetesen egy-egy fürt szőlőért „komoly büntetés” járt: akár 100 guggolást is kiszabhattak a lopókra a csőszök. A sikeres mulatságnak köszönhetően a lelkes gyerekek és nevelők már a farsangi bálra való ötletelést is megkezdték.

Ezúton szeretném megköszönni a segítséget azoknak a nevelőknek és gyerekeknek, akik áldozatos munkájukkal hozzájárultak a műsor összeállításhoz és a bál lebonyolításához!