Jelenlegi hely

Szüreti mulatság - így ünnepeltünk együtt Végváron

/ Horváth Ida /
horvath.ida képe
"Október 3-án régi szokás szerint, Fogadják kedvesen a csőszök seregét. Ha már beköszöntött az ősznek lágy szele, Elindultunk mi is a szőlő szüretre. A hagyományt ápolni fontos feladat, Segítségül hívtuk a legszebb lányokat. Jöjjön el mindenki a szüreti bálba, Mulasson kedvére 20 órától a végvári kultúrházban."
KultúrházSzüreti bálozó közösségA legfiatalabb huncut tolvajA nagy nyeremény

Végváron jártam október 3-án egy fergeteges szüreti bálban, mely már hagyománnyá vált a kisközségben, a bált a végvári Csürdöngölő néptánccsoport fiataljai szervezték. A község kultúrházát megtöltötte a végvári, az újszentesi, az ötvösdi, valamint a sági magyarság apraja-nagyja. A bálozókat az igazfalvi Angelis’96 zenekar szórakoztatta.

Étel-ital a helyszínen biztosítva volt, a nagy üstökben rotyogott a töltött káposzta, az asztalokat finom házi készítésű sütemények borították.

A vendégeket, a szórakozni vágyókat a díszes kultúrház várta. A végvári ifjúság, a néptánccsoport saját kézzel készített asztali díszekkel, tombolatárgyakkal kedveskedett a bálozó közösségnek.

A kultúrotthon nagytermét finom, ropogós szőlőfürtök rengetege fonta körbe, melyet a figyelmes csőszlányok tartottak szemmel, hogy el ne merje lopni egyik tolvaj sem. A figyelem olykor elterelődött, hiszen néha a csőszlányok is táncra perdültek, addig bizony a leleményes legények el elloptak egy-egy fürt szőlőt, de a szigorú csősz bizony behajtotta rajtuk azok értékét.

A szüreti mulatság igazán fergeteges hangulatban telt el, a tombola nyeremények kiosztása zárta az estét.