Jelenlegi hely

Szüreti Vigadalom Ipolyhídvégen

/ Varga Emese Anna /
varga.emese képe
„Lombhulláskor vigaszunkra/Eljön a víg szüret megint,/lesz már, ami fölmelegítsen,/Ha kissé hűsebb szél legyint./ A szőlőskertek vígan vannak,/Aki most búsul, mind bohó,/Egy jelszavunk legyen/szüretkor:/A dáridó, a dáridó.” – így szólt a szüretre csalogató Ipolyhídvégen, ahol 2016 őszén nyolcadik alkalommal rendezte meg a Szüreti Vigadalmat a Csemadok helyi szervezete; az Ipolyhídvégi Önkormányzat és a római katolikus egyház támogatásával.
Ipolyhídvégi Szüreti Vigadalom 2016.Ipolyhídvégi Szüreti Vigadalom 2016.Ipolyhídvégi Szüreti Vigadalom 2016.Ipolyhídvégi Szüreti Vigadalom 2016.

A szervezők célja, hogy a faluban felelevenedjék a hagyományos szüreti hangulat, a fiatalok megismerkedjenek a bortermelő vidék szokásaival, illetve célja, hogy a környező falvakból érkezőkkel együtt minél vidámabb hangulatban és sokszínűbb programokkal ünnepelje meg a falu a szüret áldását, az Ipoly-menti magyar bort.

Az ünnepség a helyi római katolikus templomban kezdődött. A szentmisét, melynek keretein belül megáldották a nyár végén betakarított termést, Nagy Richárd nagybárkányi plébános tartotta, a társcelebrátor Dobos Péter lukanényei esperes és Gyönyör László ipolyhídvégi plébános volt. Ezt követően kezdetét vette a szüreti felvonulás. A rendezvény szervezői a résztvevőket arra bátorították, ki-ki viselje szülőfaluja népviseletét, hozza jókedvét, és ismerkedjen meg a helyi hagyományokkal, énekekkel és borokkal. Ebben a falu apraja-nagyja nagy segítségükre volt: igazi szüreti hangulatot varázsolva kidíszítették portájukat, kerítésüket, többen magukra öltötték viseletüket, illetve a megfáradt vendégeket várták a kapualjakban a frissítőkkel: murcival, az újborral, kaláccsal és gyümölcsökkel. A megáldott termést az Alvégtől a falu utcáin keresztül egészen a sportpályáig kísérte a vendégsereg kisebb-nagyobb pihenőkkel, ugyanis a szervezők meghívására hagyományőrző csoportok táncos bemutatókkal és népi énekekkel készültek az érdeklődők számára. Fellépett a szűgyi néptánccsoport, az ipolyhídvégi, az ipolyszécsénykei, az ipolynagyfalui és a bátorterenyei hagyományőrző énekkar. A talpalávalót a faluban Debrecenből a Hollóének Hungarica Régizene Együttes és a helyi kántor, Huszár András biztosította, akik olyan jó hangulatot csináltak, hogy a felvonuláson résztvevők több alkalommal táncra perdültek: a fellépők, a helyiek és vendégek egyaránt.

A sportpályára megérkezve nem ért véget a jókedv és a mulatság: akik megéheztek, vadpörkölttel jóllakhattak, akik megszomjaztak, Ipoly menti borokat kóstolhattak, a szabadtéri színpadon pedig folytatódott a műsor. Az esti mulatságra a borokat Ipolynyékről a Zsigmond pincészet, a murcit pedig helyi szőlősgazdák hozták. Hlavács Réka, ipolybalogi diák népdalokat énekelt, Csernyik Pál Szende székely mesemondó tréfás történetekkel, Révész Gergő harmonikajátékával mulattatta a közönséget. Ezek után a Tormay Cecil Irodalmi Társaság vidám szüreti összeállítása volt látható, hallható, valamint a Bátorterenyei Daloskör is fellépett népdalcsokraival. A Nonsense rockzenekar pedig, akik Törökszentmiklósról érkeztek, koncertjükkel örvendezették meg a közönséget. A szüret szépéről sem feledkeztek meg, akit nem más, mint a felvonuló vendégsereg választott meg, idén a címet Ipolyhídvégről Kovács Bettina nyerte el. A tábortűz mellett ezután hajnalig tartott a mulatság, ahol mindenki maga kedve szerint táncolhatott, vigadhatott tovább.