Jelenlegi hely

Tájházavató ünnepség Csicserben

/ Balázs Lilla /
balazs.lilla képe
Az Ung-vidék egyik legnépesebb, többségében magyarok lakta községében, Csicserben egy nem mindennapi terv vált valóvá. Szeptember 2-án felavatták a falu tájházát, mely egy 2013-ban indult, határon átívelő pályázat révén készülhetett el.
A Csicserben szolgáló történelmi egyházak képvislete végezte a tájház felszentelését és megáldásátA Csicserben szolgáló történelmi egyházak képvislői felszentelték és megáldották a tájházatAz ünnepre összegyűlt csicseriek és vendégek Az ungvári Csipkés zenekar tette még hangulatosabbá az ünnepséget

Az ünnepségen jelen volt a község testvértelepülésének, a magyarországi Gulácsnak polgármester asszonya, Ujvári Judit, a magyarországi Tuzsér Községért Közalapítvány képviseletében Klicsu Ferenc, a nagymihályi járás MKP (Magyar Közösség Pártja) elnöke, Varga Tibor, valamint a székelykapu megalkotója, Réti Zoltán. Nemzeti imádságunk eléneklése után Varga Imre, Csicser polgármestere köszöntötte az ünneplőket. 

Köszöntő beszédéből kicsengett, hogy a csicseriek a község messze nyúló múltját óhajtják a mindenkori látogató elé tárni: a múlt század elején történt események emlékeit, a valaha Csicserben élők használati eszközeit, ruházatát és emlékezetét. A tájház egy megújított palánkkerítést, valamint egy székely kaput is kapott. Maga a székelykapu tájidegen ugyan, éppen ezért szimbólumként szolgál a felavatott tájház előtt. Egy kapu, mely a múltat a jelennel és a jövővel köti össze, jelzi hovatartozásunkat és összetartozásunkat - emelte ki Varga Imre.
Réti Zoltán fafaragó mester a székelykapu elhelyezése után elmondta, hogy lelkének egy darabját a csicserieknek ajándékozza.
Varga Imre kiemelte, hogy törekvéseiket a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. anyagilag is támogatta. Külön köszönetet mondott a tájházat felújító Hires Attila építkezési cégének, akik a tájházat korhű állapotába állították vissza. Kiemelte Eötvös Lida, a csicseri óvoda igazgatónőjének a hozzáértéssel végzett munkáját, mely a tájház berendezésére és tárgyi emlékek elhelyezésére irányult. Végezetül pedig az ungvári Csipkés zenekart köszöntötte. A polgármester ünnepi beszéde után a történelmi egyházak képviselői felszentelték és megáldották a tájházat.

Miután a Csipkés zenekar muzsikusai a húrok közé csaptak, a csicseri tájház megnyitotta kapuit a látogatók előtt. Immár minden kedves látogatót szeretettel várnak a méltán büszke csicseriek!