Jelenlegi hely

Táncház, művészet, bor és humor

Évadnyitó hét a szamosújvári Téka Alapítványnál

/ Paróczi Ákos /
paroczi.akos képe
Lezárult egyhetes évadnyitó rendezvényünk a Téka Alapítványnál. Tartalmas előadások és könnyed programok várták a Mezőség fiataljait és a felnőtteket egyaránt.

Október 2-án, hétfőn Bálint Tibor szabómester kalotaszegi bujka kiállítását tekintettük meg. A bujka a kalotaszegi férfiemberek ruhatárának elengedhetetlen kelléke. Egy „bújj bele kabát”, mely  az ajtó mellett lóg a fogason, és ősztől tavaszig biztosítja a jó kiállást, bárhova is kell hirtelen indulnia viselőjének. Letisztult eleganciája és gazdag, mégis ízléses mintavilága korunk vezető divattervezőit is lazán kispadra ülteti. Kós Károly így ír a kalotaszegi öltözetről: "ezt a művészetet nem lehet szavakkal leírni, jellemezni és magyarázni, a kalotaszegi viselet színes de nem tarka, virít de nem rikít. Mint a virágos hegyoldali kaszáló." Bálint Tibor és felesége Etelka közel 30 éve foglalkozik a népviselet készítésével, és hivatásuknak tekintik a magyar népművészet éltetését.

    

Kedden a Művész Beugró alkalmával a Feketelakon nyáron megrendezett IV. Összművészeti tábor kisfilmjeit mutatták be a szervezők. A tábor résztvevői középiskolás fiatalok voltak, akik szintén eljöttek a bemutatóra, és a vendégekkel együtt nagy érdeklődéssel figyelték munkájuk végeredményét. Valódi filmművészeti alkotások születtek, melyek a rend és káosz kettősségét mutatják be és modern esztétikai élményt nyújtanak, valamint inspirálják a továbbgondolást. Magával ragadó képi kompozíciók, búzamező és balett, mozgás és csend, fekete és fehér uralták a vetítővásztat, és mindenki feszült figyelemmel követte a snitteket.

    

Péntek délután a Prücsök játszóház és bábszínház hívogatta a gyermekeket, majd este Laczkó Vass Róbert: Nyitott szemmel című könyvének bemutatóján kaptunk ízelítőt a világjárók élményeiből. Legutóbb a könyv harmadik kötete került kiadásra, az első kötet pedig már a második kiadásra vár, ugyanis a könyvesboltok polcairól elfogytak. Laczkó Vass Róbert művében meghívott vendégeivel beszélget kalandjaikról és tapasztalataikról akik „szenvedélyes világutazók, missziós orvosok, zarándok lelkészek, tudományos kutatók, száguldó riporterek – vagy éppen hányatott sorsú arisztokraták”. Mind tartalmas, érdekes és tanulságos történetekkel érkeztek a kérdezőhöz, aki maga is szintén nagy csavargó, és ha teheti a világot járja nyitott szemmel. 

    

A könyvbemutatót hajnalig tartó táncház követte, ahol a talpalávalót az szamosújvári Ördöngős zenekar valamint vendégünk, az udvarhelyi Kaszaj zenekar húzta.

    

Szombaton a Szomszédnéni Produkciós Iroda tette próbára rekeszizmainkat, akik visszatérő vendégei az alapítványnak. Az erdélyi származású humorista duó előadására szép számmal érkeztek a környékbeliek, akiket a kultúrotthon székeinek karfái óvtak meg attól, hogy kiessenek a ülőhelyükről egy-két ütősebb poén után.

    

Az este további részében Vincze László borszakértő barátunk kóstoltatott szebnél szebb magyar borokat vendégeinkkel, melyek mellé Hamvas borfilozófiája és Babits gondolatai, valamint a jóféle sajttál szolgált köretként. A programsorozat nagy közös társasjátékkal zárult, ahol a helyiek és maroshévízi vendégeink együtt játszottak éjszakába nyúlóan.