Jelenlegi hely

Temerini táncos lábak a Kőketáncon

/ Gáspár-Barra Johanna /
gaspar.barra.johanna képe
1500 gyermek vett részt, és táncolt Óbecsén a 27. alkalommal megszervezett Kőketánc vetélkedőn.
ReceficeUgribugriPróbaApróka

A két napos rendezvény az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben zajlott. A Kőketánc egy énekes, népi gyermekjáték és néptánc vetélkedő, amit a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervez. Idén 66 versenyszám került színpadra, amit a háromtagú zsűri értékelt, figyelembe véve a színpadi megjelenést, a viseleteket, valamint az anyagválasztást az életkori sajátosságoknak megfelelően.

A temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület 3 néptánccsoportja is ott tündöklött Óbecsén. A gyerekek minden hétköznap próbáltak a színházban a vetélkedőt megelőző két hétben, hogy összeállítsák a produkciókat. A Recefice csoport pénteken lépett fel, így reggel a népviseleteket bepakolva a buszba, útnak is indultunk. A megérkezéskor a gyerekek kipróbálták a színpadot, utána izgatottan várták, hogy elkezdődjön a készülődés. Mielőtt népviseletet öltöttek, volt egy kis uzsonna és hajfonás is. A produkciót a zsűri ezüst minősítéssel díjazta.

Szombat reggel már egy nagyobb társaság várakozott a buszra, mert 2 csoport is ment, az Apróka és az Ugribugri. Az Apróka csoport ovis gyermekekből áll, így egy tényleges könnyes búcsú után tudott elindulni a nagy busz Óbecse felé. A gyerekek ezen a napon is nagyon vidáman és szépen be tudták mutatni, hogy mivel is foglalkoznak egész évben. Öröm volt őket látni, hogy ha valamit nem is úgy csináltak, mint ahogy az be volt tanítva, vidáman, és egymást kisegítve folytatják a koreográfiát. Az Apróka csoport bronz-, az Ugribugri csoport pedig ezüst minősítést kapott.

A Kőketánc egy csodálatos lehetőség arra, hogy a tánccsoportok megmutathassák  – nem csak a hazai közönségnek –, hogy vannak, tevékenykednek és szívvel-lélekkel táncolnak, énekelnek. Ezen kívül, a gyerekeknek is motiváció arra, hogy ne hagyják ezt abba, mert ezáltal egy hatalmas közösség tagjai is, amit leginkább ilyenkor láthatnak meg.