Jelenlegi hely

Temesvári Magyar Napok

Egyből a mély vízbe

/ Szabó Janka /
szabo.janka képe
Alighogy megérkeztem Temesvárra, máris teljes sebességre kapcsoltam, mert a szeptember 22-25 között megrendezésre kerülő 7.Temesvári Magyar Napok szervezésébe csöppentem.
Interaktív kísérletek, gyerekprogramokSpenót, a kabalatömeg a ttemesvári magyar napokon néptánc a temesvári magyar napokon

Egy rugalmas és hozzáértő csapat tagja lettem, minden problémát gyorsan megoldottunk, csörögtek a telefonok, nyíltak az ajtók és a dolgok elsimultak. Családias volt a légkör ezen a nagyszabású fesztiválon; ez nem azt jelentette, hogy kevés volt a résztvevő, sőt hihetetlen nagy közösségi jelenlét és összefogás tanúi lehettünk. A főszervezővel, a Várbástya Egyesülettel karöltve Temesvár magyar intézményei és civil szervezetei példásan képviselték magukat, a Magyar Kormány, a Temesvári Városháza támogatásával.

A csütörtök esti nyitógálán idén rendhagyó módon balett előadást láthattunk a Szegedi Kortárs Balett előadásában, a gálán felszólalt a város alpolgármestere, Ruben Lațcău, a megyei tanács alelnöke, Alexandru Constantin Proteasa, Magyarország Főkonzulátusának konzulja, Demeter Kata, valamint Magyarország Temesvári Tiszteletbeli konzulja, Tamás Péter, aki egyben a főszervező, a Várbástya Egyesület elnöke is.

Napközben kapkodtam a fejem a sok program között, hiszen 97 programpontot számlált a műsorfüzet. A helyi magyarság elárasztotta a központot, özönlöttek az emberek, hiszen volt ott gasztronómia, gyerekprogramok, kézművesek, koncertek, színház, irodalom, politika, minőségi borkóstolók, előadások minden műfajból. 

Esténként a koncerteké volt a főszerep, az idei változatos programok tartogattak meglepetéseket a temesvári magyaroknak: Varga Miklós és a Band, Kerecsen, R-GO, Csík Zenekar, Presser Gábor és még sokan mások. A fesztivál záró koncertjén együtt énekelni az alkotócsapattal az „Ugye mi jó barátok vagyunk?” sorait olyan élmény volt, ami sok temesvári magyart hozott közelebb egymáshoz.