Jelenlegi hely

Tiszakálmánfalván emléktábla avatással tisztelegtek a névadó előtt!

/ Ujvárosi Zita /
ujvarosi.zita képe
Tiszakálmánfalva valóban az, aminek látszik. Tisza Kálmán falva.
EmélktáblaelméktáblatáncosokTiszakálmánfalviak

 A település történetéből ugyanis kiderül, hogy a falut magyar telepesek a tizenkilencedik század végén alapították, mégpedig Tisza Kálmán miniszterelnök ösztönzésére. Az akkori nemzetpolitika fontosnak tartotta a terület magyarságának megerősítését ezért a magyar kormány itt egy tiszta magyar falut hozott létre. A helybéliek úgy tartják, hogy őseik 1884. február 28-án emelték az első házakat, ezért a falutelepítés évfordulóját mindmáig ezen a napon ünneplik. Abban az időben a község minden lakosa magyar volt. Idővel németek telepedtek itt le. Ők alkották a lakosság tehetősebb hányadát. 1944-ig a községet fele-fele arányban magyarok és németek lakták. A második világháború után a német nemzetiségűeket elüldözték. 1946 májusában érkeztek az első szerb telepesek, azóta a magyarok lélekszáma évről évre csökken, pillanatnyilag mintegy ezerkétszáz főnyi, vagyis a falu lakosságának 34-35%-a magyar nemzetiségű. 

Tiszakálmánfalva (szerbül Budisava, aminek a jelentése: ébredj Száva vagy legyél Száva) hosszú ideje küzd azért, hogy a jelenleg Újvidék közigazgatásához tartozó település újra viselhesse eredeti nevét, mondták el az esemény szervezői: Kiss Gyula, Újvidék város alpolgármestere és Milánovity Ottília a tiszakálmánfalvi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke. A kitartás eredményre vezetett, mert a település az év végétől valóban viselheti régi nevét is.

Dísztábla avatás

2015 október 24-én az emléktábla felállítását Tisza Kálmán miniszterelnökké való beikatásának évfordulójához igazították. Az esemény nagyon baráti hangulatben telt. Érződött a fellépőkön, a felkészítőkön, a megjelent vendégeken, hogy magukénak érzik a települést és igazi közösséget alkotnak. Ismerik egymást, számítanak egymásra. A néptánccsoportot fiatalok alkotják, akik vidám verbunkossal készültek. A vegyeskórust  hihetetlen sokszínűség és felkészültség jellemezte. Mindig lenyűgöző látni, ha több generáció ilyen összhangban tud együtt énekelni. 

Az ünnepségre meghívták Tisza Kálmán Magyarországon élő ükunokáját is, Patay Tibort. Tibor beszélt felmenőinek munkásságáról és megköszönte a falu lakosainak, hogy ilyen hűen ápolják Tisza Kálmán emlékét.

A tájházat ápoló 86 éves tanító úr nyitotta meg az eseményeket, szavalta a Szózatot és súgott a szavalóknak a szinpadon még most is. Vajon hány tiszakálmánfalvi magyar gyerek tanulhatott tőle és tanító társaitól Budiszaván? Reméljük ezentúl is elég sok ahhoz, hogy itt, e magyar közöség még sokáig megmaradhasson.