Jelenlegi hely

"Tiszán innen, Dunán túl" - Énekes-zenés foglalkozás Segesváron az ovódában

/ Ferencz Orsolya /
ferencz.orsolya képe
A Segesvári 2. sz. napközbe járok néhány hete, ahol énekes-táncos foglalkozásomat kezdtem meg. A gyerekekkel magyar népdalokat, gyerekdalokat tanulunk, táncolunk.

Megérkezésemkor az ovisok éppen "Márciuskát" készítettek, hiszen holnap március elseje, érkezik a tavasz. A "Márciuskát" mindig elsején ünneplik, bár ez románoktól átvett szokás, de mindenki kedvesen beszél róla. Olyan mint nálunk a március 8., a Nőnap. Ilyenkor a lányoknak, nőknek, asszonyoknak kedveskednek egy pici aprósággal, mellyel együtt ünnepeljük a tavasz érkezését. A Márciuska fehér, piros szalaggal átkötött ajándéktárgy, mely a szerencse, öröm, szerelem, szeretet szimbóluma. Fontos, hogy megjelenjen a piros és fehér szín egyaránt. A piros jelképezi a tavaszt, a fehér a telet. Távozásomkor én is kaptam ajándékba "Márciuskát". 

Az óvónénivel a gyerekek körbeülték "picust", aki a vázában állt frissen, mosolyogva, tavaszt köszönve. Hogy mi is az a "picus"? Hát a barka. Felénk, Tolna megyében nem mondják így, de aranyos. A gyerekek szerint, azért picus, mert olyan puha a szőre, mint egy cicusnak. 

Az óvónéniket, Szabó Hajnal Tündét, Bordási Ildikót, Hegyi Izabellát kérdezve a napközi magyar csoportjába 36 gyermek jár, a 2 évestől a 6 éves korig. A napközi napi 8 órás, a szomszéd épületben az óvoda napi 4 órás felügyelet biztosít a gyermekek számára. Sok a vegyes házasságban született gyermek. Ők is megtanulnak magyarul az oviban. Sajnos nagy százalékban már román iskolába mennek tovább, így nagy a veszélye, hogy elfelejtik a magyar anyanyelvet és nem használják. A vegyes házasságokból született gyermekekből, minden 3. beszéli csak a magyart.

A gyerekekkel sokat foglalkoznak az óvónénik nagy türelemmel, odaadással. Fontos számukra a hagyományőrzés, az ünnepek megünneplése, a hagyományok megtartása. A gyerekek sok mesét, verset, dalt tudnak. Múlt héten a 2. számú óvoda volt a  "Tehetségkutató versenynek", szervezője, ahol mesék, dalok, versek hangoztak el. Minden apróság népviseletben, piciny székely ruhában jelent meg.