Jelenlegi hely

Újra magyar nyelvoktatás Szkopjéban

/ Petrilla Gara Attila /
petrilla.gara.attila képe
A nyári szünet utolsó hetében, 2015. augusztus 24-én, este 19 órai kezdettel nyitotta meg újra kapuit a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezete a szkopjei magyarság magyar nyelvoktatás iránt érdeklődő tagjai előtt.
Hivatalos bemutatkozásCsoportszervezés és egyeztetés

A gyűlésen Sutus József, a szervezet elnökének vezényletével megbeszéltük a nyelvoktatás menetének részleteit, megszerveztük a szeptember elejétől induló nyelvi csoportokat, egyeztettük az első órák időpontját és várható tematikáját.

Az eseményen mintegy negyvenen vettek részt, a hosszú vakáció után láthatóan alig várva már az oktatás kezdetét. 

A közösség magyarul tanulni vágyó tagjai három különböző „osztályra” tagozódnak majd.

  • A magyarul nem, vagy csak alig beszélők tanítását angol nyelven fogom végezni; ők a kezdő/újrakezdő csoport, tizenöt fős létszámmal.
  • A nyelvet már jobban ismerők - a haladó csoport tagjai, tizenhárman - magyarul mélyíthetik el meglévő tudásukat.
  • A sem magyarul, sem angolul nem beszélők kisebb csoportja számára a nyelvismeret macedón nyelven történő megalapozását Czinege-Panzova Annamária lektor vállalta el.

Az egyes szekciók életkor tekintetében vegyesek: általános iskolás fiataloktól egészen a közép korosztályig terjed a skála. Minden csoportban heti kétszer másfél óra aktív, funkcionális nyelvtanulás a kitűzött cél.

A magyarórák mellett fiatalok egy csoportjával már jövő héten elkezdünk készülni az október 23-ai megemlékezésre, illetve jó előre a március 15-ei ünnepségre is, előadással, áthangszerelt népdalokkal és versekkel.

A hétfőn tapasztalt általános lelkesedést látva úgy érzem, termékeny kilenc hónap következik a szkopjei magyar közösség életében, mely során együtt tanulunk és fejlődünk majd mind a nyelvtudás tekintetében, mind a magyar identitástudat elmélyítésében.