Jelenlegi hely

Ünnep a temesvári gyárvárosban

Temesvár legnagyobb római katolikus templomát 116 éve szentelték fel

/ Domokos Anikó Emese /
domokos.aniko.emese képe
A Temesvár Gyárvárosi Római Katolikus Plébániatemplomot a magyarok erre a vidékre való letelepedésének 1000 éves évfordulójának tiszteletére építették neo-román, illetve neo-gótikus stílusban Ybl Lajos János Mihály tervei alapján, 1896 és 1901 között. Emiatt a helyiek ma is röviden Millenniumi templomnak nevezik.
A Millenniumi templom kívülrőlBöjte Csaba az ünnepi szentmisénSzentmise és templombelsőOltárkép

Olyan ez a templom Temesváron - az egyik turisták által kevésbé ismert városrész szívében, a Gyárvárosban - mint egy igazi rejtett kincs. Egy rendkívül impozáns épület, egy csodálatos szentély. Amikor először léptem be ebbe a hatalmas istenházába, amely akár 3000 lelket is befogadni képes, nehezen hittem el, hogy épített örökségünknek eme szemet gyönyörködtető példájáról mennyire keveset is tudunk, kiváltképp az anyaországban. Azon tűnődtem, hogyan lehetséges az, hogy a Temesvárra ellátogatók a belváros felkeresése mellett ne egyenesen ide jöjjenek gyönyörködni, elcsendesedni és álmélkodni.

A templomot Mária, a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére szentelték fel 1901. október 13-án. E templom felszentelésének idei évfordulóját vasárnap, október 8-án ünnepelte az egyházközség Kapor János plébános vezetésével. A szentmisét Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője celebrálta. Prédikációjának fő gondolataként fogalmazta meg, hogy legyünk az angyalokhoz hasonlóak, minden helyzetben merjük egymást bíztatni, bátorítani és lelkesíteni. Beszédében Szent László királyt is megemlítette, akire a Kárpát-medence, közös hazánk második alapítójaként is tekinthetünk.

A szentmisét követően a Százszorszép Néptánccsoport gyermekei felidézték a vasárnapi oldott találkozások idejét, amikor az ifjúság a szentmise után táncolásra használta a templom előtti teret a millenniumi években.

Fotók: Bartha Csaba