Jelenlegi hely

Vajdaságba látogattak a Banja Luka-i egyesület tagjai

/ Fülöp Dóra /
fulop.dora képe
Évek óta dédelgetett álma vált valóra a Banja Luka-i Magyar Szó Egyesületnek, amikor szeptemberben sikerült megvalósítani a tagság tanulmányútját Vajdaságba. Tekintettel arra, hogy a boszniai magyarság nagy része Vajdaságból származik, emlékekben és nagy találkozásokban gazdag hétvégének lehettünk részesei.
Magyar Szó EgyesületSzabadkaZobnaticaPalicsi tó

Hiába a hajnali kelés, a reggel 6 órás indulás és a szemerkélő eső, a társaság hangulatát nem lehetett elrontani. A Bajna Luka-i Magyar Szó Egyesület random kórusa a hosszú úton hol visszafogottabb, hol pedig Zvonko Bogdan koncerthangulatot idéző énekléssel őrizte meg a jó hangulatot Zomborig, ahol a rövid, egyéni városnézés hamar csoportos kávézássá szelídült.

A kellemes zombori időtöltés után folytattuk utunkat Palicsra, ahol a szállás elfoglalása után mindenki sétával múlatta idejét. Palicsról mindenkinek van legalább egy története gyermekkorából, így a gyönyörű környezet és a jó idő mellett ezek hallgatása is külön élményt jelentett. Palics fürdőváros egyébként a Palicsi tóról híres, melyről a nevét is kapta. Állatkertje, közelsége Szabadkához, illetve festői fasora igazán kedves településsé varázsolja ezt a kis közösséget – nem véletlen, hogy a szocializmus idején Tito is rendelkezett villával a városban.

Az esti órákban közösen Szabadkára látogattunk, ahol idegenvezető segítségével ismerhettük meg a város nevezetességeit, illetve történelmét. Szerencsénkre a városközpontban éppen fesztivál zajlott, így volt lehetőségünk csatlakozni az ünneplő lakosokhoz, illetve elmerülni a különböző tájak kínálatai között.

Reggel Zvonko Bogdan, ismert vajdasági népdalénekes borászatában folytattuk utunkat, ahol betekintést nyerhettünk napjaink borászati iparának kulisszatitkaiba. Később, egy rövid zobnaticai kitérőt követően – ahol a zobnaticai ménessel barátkoztunk – folytattuk utunkat Topolyáig, ahol közös ebédre is sor került. Itt többeknek volt lehetősége találkozni elfeledett barátokkal, vagy rég nem látott családtagokkal, néhányan azonban inkább a gyors kolbászbeszerzés mellett döntöttek. Az étteremhez szállított házikolbász és a vendéglőtől kölcsön kapott konyhai mérleg végül igazán családi hangulatot teremtett Topolyán.

A kolbász-business lebonyolítása után Újvidékre utaztunk, ahol Tot-Bojnik László, az egyesület elnökhelyettese vállalta az idegenvezető szerepét. Mivel őt egyetemi évei, illetve családi kapcsolatok is Újvidékhez kötik, nagyon részletes városnézésben lehetett részünk. Újvidéki látogatásunk egyik felejthetetlen momentuma volt, hogy találkozhattunk Bordás Győző íróval is, aki az előző évben Banja Lukaban és Szarajevóban is tartott magyar irodalmi estet.

Másnap egy röpke péterváradi, majd Sremski Karlovci-i látogatás után újra Bosznia-Hercegovina felé vettük az irányt, így újra felcsendültek Zvonko Bogdan slágerei a buszban. Mivel az egyesület tagjainak viszonylag ritkán van lehetősége időt együtt tölteni, nagy öröm volt  ez az utazás, mindenki nagyon szép élményekkel tért haza Banja Lukaba.