Jelenlegi hely

A Vargyasi Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet vendégszereplése Fogarason

/ Bokor Csongor /
bokor.csongor képe
2016 Január 12-én a Babits Mihály Önképzőkör szervezésében a Vargyasi Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet amatőr színtársulata bemutatta Gilbert Le Mouel: Isten a metrón című kétfelvonásos drámáját, mely előadással ez a csapat 2013-ban Torockón, az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) által szervezett színjátszó találkozón második díjat nyert, emellett elnyerte a közönségdíjat és kitűnő alakításáért külön díjazták Ilkei Lórándot mint a találkozó legjobb férfi főszereplőjét.
A nagyérdeműEgy jelenet:)A könyvadomány átadása a közösség vezetőinek

Nagy örömünkre szinte kicsinek bizonyult a gyülekezeti terem, sokan voltak kíváncsiak az előadásra. Ez talán annak is betudható, hogy nem is olyan régen a fogarasi magyar közösségnek is volt amatőr színjátszó társulata. Hivatalosan is elmondható, hogy a közel kilencven főt számláló közönséggel megdőlt a Babits Mihály Önképzőkör programjain résztvevők létszámának rekordja.

A darabról: Sokan utaztunk már metrón, de egy nem mindennapi utassal, Istennel végigutazva az állomásokat egészen fura esemény. Találkozások, történések, jó és rossz események által nyitja fel szemünket, miképpen is kéne viszonyulnunk egymáshoz, mindennapi dolgainkhoz és ami a legfontosabb: Istenhez. A plakátra is felkerülő jelmondat: „Isten itt állt a hátam mögött, és én megkerültem érte a világot!”

A társulat saját díszlettel, hangosítással érkezett. A nagyszerű rendezésnek köszönhetően jól átadták a darab üzenetét, a hamisíthatatlan erdővidéki székely tájszólás pedig igazán eredetivé tette az előadást.

A társulat koordinátora Pájer György, az előadást követően egy több mint 200 magyar nyelvű könyvet tartalmazó adományt adott át a fogarasi magyar közösségnek. A könyvek minden korcsoportnak bő választékot kínálnak, és méltó helyük lesz a fogarasi magyar ház könyvtárában. Az adomány három különböző forrásból származik, ezek a következők: a dabasi Gyóni Géza Általános Iskola, a szintén magyarországi Kengyel település könyvtára és a vargyasi színtársulat tagjainak személyes gyűjtése.

Pájer György a színtársulat nevében megköszönte a szívélyes fogadtatását, elmondta, hogy nagyon meghatotta őket a nagy létszámú érdeklődés. „Mivel korábban érkeztünk Fogarasra, Bokor Csongor és Szász Tibor református lelkész vezetésével alkalmunk nyílt megismerni a város épített örökségének egy részét és ezzel együtt betekintést nyerhettünk a magyar történelem Fogarashoz kötődő eseményeibe és a valaha itt élt nagy történelmi személyiségek hagyatékába. Elszomorított és ledöbbentett minket a tény, hogy Fogarason nincs magyar iskola és, hogy milyen drasztikusan csökken a magyarság létszáma, de bizakodásra adott okot, hogy ilyen sok embert megtudtunk szólítani a darabbal.”

Pájer elmondta, hogy társulatuk egyik fő célja, hogy olyan szórványtelepülésekre és székelyföldi elhagyatott kis településekre is elvigyék ezt a darabot, ahol nagyon ritkán, vagy egyáltalán nem szokott megfordulni sem profi sem amatőr színtársulat. fogarasföldi kitérőjük sem ér véget itt, hiszen ígéretet tettek, hogy a közeljövőben Halmágyon is tiszteletüket teszik.

A társulat következő előadásának színhelye Brassó, a Brassói Unitárius Gyülekezeti Központ, 2016. január 16-án, szombaton, 17 órától.