Jelenlegi hely

XXVI. Kárpátaljai Magyar Folklórfesztivál Jánosiban

/ Simoncsics Nóra /
simoncsics.s.nora képe
A 2016-os Beregfeszten rendezték meg a XXVI. Kárpátaljai Magyar Folklórfesztivált. A Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet rendezvényén számos helyi néptánccsoport, kórus és népdalos szólista adhatott számot tudásáról.

A 2016-os Beregfeszten rendezték meg a XXVI. Kárpátaljai Magyar Folklórfesztivált. A Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet rendezvényén számos helyi néptánccsoport, kórus és népdalos szólista A jánosi Barna György Stadion területén felállított színpadon két szólóénekes tanítványom, Szikszai Krisztina (9. osztály) és Bolyog Xénia (7. osztály) is fellépett. A rendezvény nem verseny, sokkal inkább egy seregszemle, ahol a Kárpátalján működő, népzenét, néptáncot, népdalt kedvelő csoportok bemutatkozhatnak korosztályi megkötés nélkül.

Az oklevelek büszke átvevői

Annyian jelentkeztek az Ungvári, Nagyszőlősi, Munkácsi és Beregszászi járásokból, hogy a színpad 11 órától egészen délután fél 5-ig tele volt fellépőkkel - déltől egyig szünetelt csupán a színpadi műsor, hogy a Beregfeszt díszes szüreti felvonulással érkező vendégeit és a Beregszászi járás falvainak kocsijait illő figyelemmel fogadhassuk. A lovas kocsikról csőszleányok és csőszlegények hordták a szőlőt az óriás dézsába, hogy később a lábukkal kipréseljék.

Csőszleányok, csőszlegények

A délután során Eszenytől Tiszabökényen és Dédán át Beregrákosig számos település bemutatkozott. Tanítványaim népdal csokorral készültek: Bolyog Xénia nyírségi, Szikszai Krisztina pedig szatmári dalokat adott elő.