Jelenlegi hely

A XXVII. Dél-Bánáti Magyar Művelődési Egyesületek Szemléjének előkészítése Kevevárán

/ Gál Veronika /
gal.veronika képe
A Dél-bánsági régió magyar közösségei több évtizede évente rendszeresen szerveznek két nagyszabású rendezvényt. Ezen alkalmakkor a magyar művelődési egyesületek és a közösségek tagjainak alkalmuk adódik a találkozásra, ahol megoszthatják, megbeszélhetik a térség gondjait, megtekinthetik egymás munkáit, szokásait. Az egyik a Karácsonyi Szokások és Betlehemes Játékok Találkozója, a másik a Magyar Művelődési Egyesületek Szemléje, amely rendszerint hagyományokon alapuló kulturális műsort, kézimunka kiállítást és egy előzetesen megbeszélt és elfogadott témára épülő tanácskozást foglal magába.

Az idei szemle előkészítésének része volt az előtanácskozás, melyet 2016. április 9-én a kevevári Keve Magyar Művelődési Egyesület házigazdaként szervezett a helyi katolikus egyházközség parokiájának azon épületében, amely közel másfél évtizede helyet biztosít a magyar anyanyelvápoló, hagyományőrző tevékenységeknek és közösségépítő, közösség-összetartó kulturális rendezvényeknek. Az előtanácskozáson a  legdélibb bánsági szórványmagyarságot nyolc művelődési egyesület vezetősége képviselte: a kevevári Keve Magyar Művelődési Egyesület, a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület, a   pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület, a székelykevei Szalmaszál Ifjúsági Művelődési Egyesület és Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, a torontálvásárhelyi József Attila Művelődési Otthon, a sándoregyházi Bonnáz Sándor Magyar Művelődési Egyesület és a fejértelepi Ady Endre Művelődési Egyesület.

Az előtanácskozás megnyitójaként Binecz János, a kevevári Keve Magyar Művelődési Egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd ismertette és elfogadták a XXVI. Hertelendyfalván megtartott szemle jegyzőkönyvét, az idei szemle időpontjának és témájának a meghatározását, a jövő évi szemle helyszínének a megválasztását, valamint az egyéb javaslatokat, kezdeményezéseket tartalmazó napirendi pontokat.

Az előző szemle anyagát Lőcsei Ilona, a hertelendyfalvi művelődési egyesület titkára ismertette a jelenlévőkkel. Mielőtt a témaválasztás sorra következett volna, felolvasták  Martinek Imre, a Hét Nap vajdasági hetilap  Dél-bánáti munkatársának ajánlatát, aki a Dél-bánáti karácsonyi szokásokkal és betlehemes játékokkal kapcsolatosan javasolt gyűjtőmunkát. Az ő kezdeményezéséhez kapcsolódott ft. Csipak Csaba plébános javaslata, hogy szűkített témaként- szellemi vagy épített örökségek- és kellő minőségben legyen folytatása a már elkezdett gyűjtőmunkának. Az elhangzottakat többen is támogatták, akik a hagyományok, szokások megőrzését, a szellemi örökséget helyezték előtérbe. A megbeszélés és a szavazás eredményeképpen az idei szemle témája a "Szellemi örökség megőrzése" címet kapta, és a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó szokásokat foglalja magába. A rendezvény időpontját szeptember 10-re tűzték ki. Az egyéb javaslatok és kezdeményezések pont alatt került megvitatásra az egyesületek működésére vonatkozó anyagi támogatások fedezése, az ifjúságnak a programokba és az egyesületek munkájába való bevonása, a magyar nyelvű újságok terjesztése, az elkövetkező Dél-bánáti programok, rendezvények időpontja.

Végezetül a szervezők és a megjelentek a tanácskozás zárórészeként elfogadták a torontálvásárhelyi József Attila Művelődési Otthon felajánlását, hogy  vállalja a 2017-es évi szemle szervező, házigazda szerepét. A fejértelepi Ady Endre Művelődési Egyesület elfogadta az idei Karácsonyi Szokások és Betlehemes Játékok Találkozójának a megszervezését. A tanácskozás közös ebéddel és kötetlen társalgással zárult.