Jelenlegi hely

Zoboralja Hagyományőrzők Bálja

"Tekintsünk vissza a múltba, legyünk részesei egy időutazásnak, mely során átszellemülhetünk őseink világába, megtapasztalhatjuk, elődeink hogyan mulatták át az éjszakát!"

/ Fózer Dóra /
fozer.dora képe
A bálok időszakában a vidék falvaiban egymást érik a közösségek mulatságai. Sok év után 2020 februárjában ismét összegyűltek a hagyományőrző lelkületű zoboralji magyarok Alsóbodokon, hogy élő népzenére, népviseletben, jó hangulatban eltöltsenek együtt egy estét.
Tombolasorsolás Gyepes Lajos vezetésévelAz alsóbodoki gyermek néptánccsoport nyitóműsoraTombolasorsolásA Piros Hetes zenekar

A dimbes-dombos Zoboralján Alsóbodok egy piciny zsákfalu: egy utca vezet be és csak azon juthatsz ki a településről. Ez is az egyik oka lehet annak, hogy az ott élő magyarok ezen a szórványvidéken még mindig aktívan őrzik őseik hagyományait. 

Gyepes Angelika, a Hagyományőrzők Báljának feltámasztója elmesélte, hogy korábban rendszeresen megtartották ezt az eseményt, ám szervező, kapacitás és élő zenekari lehetőség hiányában sok évig szünetelt. Az idei évben viszont lehetőség adódott, hogy a korábban az őszi Szüreti Mulatságon Alsóbodokon vendégeskedő Piros Hetes zenekart újból meghívják. A gödöllői középiskolás fiatalok 2015-ben, 5 évvel ezelőtt alapították a formációjukat: Pertis Katica (hegedű), Sándor Gabriella (hegedű), Tóth Roland (tangóharmonika, hegedű), Erőss Barnabás (brácsa) és Wágner Levente (nagybőgő). Az előzetes tájékozódás alapján a falvakban pedig sokan azt jelezték vissza, hogy mindenképp eljönnének egy ilyen jellegű programra.

A sok szorgos, önkéntes kéz már napokkal korábban nagy előkészületi munkákban volt: a Kultúrház termét megfelelően berendezték, kidíszítették, összegyűjtötték a tombola-felajánlásokat, megterítettek. A pogácsás asztalok teljes díszben várták a vendégeket a nagy napon. A 2020-as Zoboralja Hagyományőrzők Bálja rendezvény február 15-én este hétkor vette kezdetét.

Az alsóbdoki Nefelejcs Néptánccsoportban táncoló gyerekek meglepetésműsorával kezdődött a bál. Egy mulatságos és vidám, farsangi hangulatú koreográfiát tanítottam nekik. A bált megelőző hetekben izgatottan készültünk a tánc bemutatására, amiben volt "duda-szó" lufival helyettesítve, volt farsangi medvetáncoltatás, szarkatánc és persze sok közös néptánc. Gyepes Lajos, a Csemadok Nyitra Területi Választmánya elnökének és Gyepes Angelika, a bál háziasszonyának ünnepi köszöntője után a Piros Hetes zenekar rövid bemutatkozása következett, amiben jómagam és Dávid Gábor közreműködtünk egy szatmári táncbemutatóval. A megnyitó percei után a zenekar már az első rend muzsikát húzta, nem is kellett sok a vendégeknek, tele lett a táncparkett. Az est folyamán hagyományos népzenét, polkát, keringőt, kedvenc nótákat is húzott a zenekar, mindig figyelve a bálozók hangulatára, kéréseire. Két vacsorával is készültek a szervezők: az elsőt kilenc órakor tálalták, friss disznótorost ettünk, friss kenyérrel. A második vacsora éjfél után kicsivel került az asztalra: káposztaleves, füstölt hús és kolbász volt a menü. A sütemény és pogácsa szinte kifogyhatatlan mennyiségben állt rendelkezésre. A köszöntő pálinka után pedig a helyi borászok nedűit szolgálták fel az asztaloknál egész éjszaka, melyek hordószámra álltak a pincében fogyasztásra várva. Az éjféli vacsora előtti tombolasorsoláson számos értékes ajándék lelt gazdára. A fődíj egy fehérre vakolt mobil kemence volt, melyet a falu polgármestere, Paulisz Marián és családja nyert meg. Mulatságos mozzanata volt a bálnak egy Fradi-ajándék csomag kisorsolása: közismert tény, hogy Alsóbodokon sok Fradi-drukker él, akik a zenekart már jó előre felkérték arra, hogy tanulják meg a focicsapat indulóját és a sorsolás pillanatában játsszák el nekik. Szerencsésen alakult a nyeremény sorsa, pont egy drukker család számát húzták ki, az egyik feltöltött kép tanúsítja a vidám pillanatot.

Mint minden bálnak, egyszer ennek is végére értünk. Az utolsó órákban a végéig ott maradó ifjúság és fiatal házaspárok a zenekarral együtt karaokee versenybe kezdtek. Felcsendültek a népdalokon kívül örök magyar slágerek is, melyeket a végén már egy nagy körben énekeltünk a felkelő nap első sugarainál.

Fotók: Tigyi Milos