Jelenlegi hely

Elmúlt egy év Macedóniában

/ Tancsik Richárd /
tancsik.richard képe
Elmúlt a 2016-2017-es év Macedóniában. A Macedóniai Magyarok Teleház Szervezete aktívan töltötte az elmúlt esztendőt, amely számtalan örömet okozott.
Macedóniai Magyarok Teleház SzervezeteNagy Sándor szobra

Minden év számadással zárul, az idei év a Teleházban siekresen zárult.

A Teleházban az alábbi kiemelt események valósultak meg:

 • Megemlékezés a nagykövetséggel közösen az 1956-os forradalom 60 évfordulója alkalmából, amely idén egyhetes programsorozattá nőtte ki magát. Az emléksorozat eseményei Szkopje mellett, Krusevóban is megvalósultak, megemlékezve az Krusevóban élt honfitársainkról. Az 56-os programok az 56-os Emlékbizottság anyagi támogatásával valósultak meg.
 • Ünnepség keretében a nagykövetséggel közös megemlékezés az 1848-1849-es forradalom és szabadságharcra, illetve felavattuk a Macedón-Magyar Barátság Parkot, ahol megkoszorúztuk Liszt Ferenc és Kossuth Lajos emléktábláját, illetve a Petőfi Sándor nevét viselő utcában is megemlékezést tartottunk. A rendezvényen részt vett Szkopje városának több vezetője is, illetve a Magyország nagykövetsége mellet, Oroszország és Szerbia képviselete is.

A megemlékezések mellett több más sikeres program és eredmény megvalósult, ezek közül is kiemelkednek az alábbiak:

 • 2016-ban a nagykövetség munkatársainak családtagjaival (Gyurina Zsuzsanna, Lukács-Péntek Babett) és Kovács Etelka lektorral közösen sikerült elindítanunk a Teleház Játszóházát, ahol átlagosan 10-12 gyerek vesz részt a foglalkozásokon, a magyar misszió gyermekei mellett, a Teleház tagságának a gyermekei is. Ezért is külön köszönettel tartozunk neki.
 • Sikerült feltárnunk Pásthy János, Macedóniában élt magyar honfitársunk emlékiratait, és együttműködve a Macedóniai Tudományos Akadémiával, elkezdtük az anyagok kategorizálását, illetve a későbbiekben az anyag digitalizálására is sor kerül.
 • 2017 májusában pedig Magyarország Macedóniai Nagykövetségével együttműködve és az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatásával, elkészült az „Üresség maradt utánuk” című könyv, melyben megemlékezünk a Krusevóban élt honfitársainkról.
 • Sikeresen pályáztunk a Rákóczi Szövetség Szórvány Programjába, melynek köszönhetően 24 fiatal (12-25 éves) megismerkedett Magyarországgal.
 • Idén több magyar zenészt és együttest is sikerült meghívni Szkopjéba a Nagykövetség illetve a Miniszterelnökség támogatásával:
  • Herczku Ágnes és a banda (Miniszterelnökség támogatásával),
  • Juhász együttes és Talentum együttes (Nagykövetség támogatásával),
  • IOláh Dezső Trió (Nagykövetség támogatásával).
 • A Magyarság Házának köszönhetően pedig, Prilepben és Ilindenben, megvalósítottuk a „Gulág-kiállítást”.
 • Illetve kiemelt szerepe van a klub napoknak es a magyar oraknak.
  Nagy örömünkre pedig a Teleház egy ifjú tagjának, Láfázánovszki Filipnek sikerült megszerveznünk első önálló fotó kiállítását Pécsett.

A rendezvények mellett a magyarnyelv-oktatás területén is sikert ért el a Teleház. 

A Teleház tagsága növekedett, amely nagyon nagy öröm számunkra, és bizakodással tölt el mindenkit, hogy a munkánkat jól és sikeresen végeztük. 

A legnagyobb örömünkre pedig 9 fő az idei évben sikeresen teljesített az állampolgársághoz szükséges interjún, ezzel bizonyítva nyelvismeretüket. Szívből gratulálunk, a többi tanulónak, akik rendszeresen részt vettek az órákon, és a következő évben folytatjuk a munkát!

Mindenkinek köszönjük az idei sikeres évet, mindenkinek, akivel közösen együtt dolgoztunk, és részese volt tevékenységeinknek!