Jelenlegi hely

"Gitárklinika"

Régi hangszerek újjászületése Szilágysomlyón

/ Garamvölgyi Anett /
garamvolgyi.anett képe
Csodálatos, mi mindent rejt egy-egy padlás, szobasarok vagy szekrénytető. Olykor igazi kincseket lehet találni, többek között például régi hangszereket. Ilyen használaton kívüli gitároknak adtam új életet "Gitárklinika" elnevezésű kezdeményezésemmel. 58 magántanítványom közül 12 jutott eddig ily módon saját hangszerhez.
Megújulófélben1 húr már feltéveIsmét felhúrozvaEgységben az erő

A Petőfi Sándor Program céljait elsősorban népművészeti képzések vezetésével valósítom meg Szilágysomlyón. A hozzám jelentkezők 2017 január óta népi ének, népi furulya, koboz és népi játék foglalkozásaimon sajátíthatják el kultúránk gyöngyszemeit, különös tekintettel a helyi vonatkozású énekekre és táncokra. 2017 szeptemberében közkívánatra újdonságként vezettem be a gitároktatást, mely különösen nagy népszerűségnek örvend. Jelenleg 58 magántanítványom közül 44 tanulja tőlem a gitározás mesterségét is.

A sikeres tanuláshoz szükségessé vált, hogy diákjaim lehetőség szerint saját hangszerhez jussanak, és odahaza is gyakorolhassanak. Mivel egy gitár megvásárlása komoly beruházás, ezért azt javasoltam, hogy ha otthon vagy bármely ismerősnél régi, már nem használt hangszereket találnak, hozzák el és újat varázsolok belőlük. Ez így is történt. Nem várt mennyiségben érkeztek a szekrénytetőkről és padlásokról előszedett réges régi darabok. Letakarítottam őket, újra felhúroztam, megolajoztam a hangolókulcsokat, extrémebb esetben szemöldökfát, lábat vagy egy-egy kulcsot cseréltem. 

       

Idáig összesen 12 tehetséges tanítványom jutott ily módon saját hangszerhez. Munkám legszebb eredménye az ő lelkesedésük és egyre fejlődő zenetudásuk.