Jelenlegi hely

Gyimesbükk apraja-nagyja koszorút köt

/ Hock Judit /
hock.judit képe
Adventi koszorúkötésre érkezett több mint száz gyermek a Gyimesbükki Katolikus Plébánia Szükségtemplomába Advent első vasárnapját megelőző szombaton. A hagyományőrző koszorúkötés minden évben megrendezésre kerül, amelynek szervezésében segédkeztem a Plébánia munkatársaival együtt.
A koszorúkötés lépéseit ismerteti Hanuleac Tamás Adventi dalt tanulunkFolyik a munkaSok jó gyermek kis helyen is...

A program Salamon József Plébános Úr köszöntőjével indult, majd Antal Betti gyimesi lakos tanított a gyermekek számára egy ünnepi dalt. Több, koszorúkötésben jártas felnőtt is segítette a munkánkat, amelynek eredménye, hogy minden gyermek gyertyákkal, szalagokkal díszített koszorút tudott hazavinni. Segítettünk a gyermekeknek drótot vágni, kötözni, sokak számára életük első adventi koszorújának elkészítésében. A koszorúkötés alatt meleg teát és puszedlit osztottunk a gyermekek számára.

Az ünnepi előkészület méltó színfoltja volta a szombati nap, a nagy számban résztvevő gyermekeket, Gyimesek számos, egymástól messze elnyúló „patakjairól” hívtuk össze. A Plébánia közösségformáló és egybetartó ereje ezen esemény kapcsán is megmutatkozott Hanuleac Tamás, segédlelkész főszervezésében.

Az adventi időszak a várakozás, a felkészülés ideje. Máté Szilveszter, gyakorlati éves kispap ötletét szeretném megemlíteni. A gyermekek a napi jó cselekedeteiket egy vékony, sárga papírlapra írják fel, amely a szalmaszálat szimbolizálja és az adventi időszakban elhelyezik azt a gyimesi templom jászolában.

Ezt megelőzően egy játékos feladatot készítettem el a gyermekekkel Bilibókszeren, ahol péntek délutánonként tartok foglalkozásokat. Egy adventi koszorút színeztünk ki, amelyet papírzacskóra ragasztottunk fel. Ebben tudják gyűjteni a gyermekek a jó cselekedeteiket, amelyeket az adventi időszakban tesznek, és szenteste átadják a szüleiknek, akik büszkék lehetnek rájuk.

A fenyőillat és a boldog várakozás szelleme járta át a termet, amely egy ünnepi megnyitása volt az adventi időszaknak. Ennyi boldog, izgalommal teli gyermekarcot nem minden nap láthatunk. Az alábbi hagyományőrző gyimesi keresztény szokásokat tartja a közösség az adventi időszakban:

  • Szállást keres a Szent Család
  • Roráté szentmisék
  • Szent Miklós ünnepe.

Szent Miklós ünnepére verseket tanítok Gyimesek két patakján elő gyermekeknek, Bálványpatakon és Bilibókszeren, amelyet a templomban fognak előadni. A verstanítás sajátossága abban rejlik, hogy az itt élő gyermekek román iskolába járnak (nem tanulnak magyarul írni és olvasni) így a hosszabb versszakok közös erővel történő megtanulása kiemelkedő eredményt jelent.

Pilinszky János így fogalmaz az adventi várakozásról „Az adventi várakozás lényege szerint: várakozás arra, Aki van. Ahogy a szeretet misztériuma sem egyéb, mint várakozás az után, aki van, aki a miénk.”