Jelenlegi hely

A kárpátaljai magyar görögkatolikusoknál már lobog az első gyertya

/ Kaskötő Miklós Bertold /
kaskoto.miklos.bertold képe
A elmúlt hét folyamán több Kárpátaljai görögkatolikus egyházközségben is nagy készülődésre figyelhettünk fel, hiszen náluk, a bizánci rítus hagyományainak megfelelően, már a múlt héten elkezdődött a karácsonyt megelőző böjti, a nyugat-európai hagyomány szerint adventnek nevezett időszak.
A gyertyák rögzítéseKarácsfalván is járnak a szorgos kezek...de Mátyfalva sem restElkészült

A plusz két hét a karácsonyt megelőző 40 napos böjtnek köszönhető, amelynek betartására igen nagy hangsúlyt fektetnek a hitükben buzgó kárpátaljaiak. Ezt mutatja a kijelölt napokon való tartózkodás a húsos eledelektől, a különféle fogadalmak, elköteleződések a jó cselekedetek mellett. Ebben a 40 napban az emberek igyekeznek minél több szeretetet és figyelmet tanúsítani egymás iránt, hogy a böjti készület letelte után méltó módon fogadhassák be a kisdedet ünnepi díszbe öltöztetett szívükbe.

Ám ilyenkor nemcsak szívünket szoktuk feldíszíteni, hanem igyekszünk környezetünket is ékesebbé tenni. Így látogatott el – a készülődés részeként – a Sztojka Líceum néhány virágkötő leánya is egy tiszabökényi virágkötő mesterhez, akinek segítségével elkészítették a hat gyertyát tartalmazó adventi koszorút.

      Gondosan kiválogatni a legszebb ágakat  

Ugyanennek a várakozásnak az örömében gyűlt össze a Karácsfalvai Görögkatolikus Egyházközség is, ahol közösen adventi koszorúkat készítettek a helyi tisztelendő asszony, „Erika néni” vezetésével.

       

Természetesen Mátyfalván sem feledkeztek meg a szép hagyományról, így közel 40 ember gyűlt össze, hogy közösen egymást segítve, a szép adventi koszorúk elkészítésével szebbé tegyék otthonaikat. Az estig tartó kézműveskedés kellemes, ünnepi hangulatban telt. Az idősek jó tanácsokkal segítették a fiatalabbakat. Volt olyan nagymama is, aki 3 éves unokájával együtt készítette el a család koszorúját.

        

A koszorúk elkészítése után a helyi atyák megszentelték azokat, majd pedig ünnepélyes keretek között sor került az első gyertya meggyújtására is.