Jelenlegi hely

Kincskeresők Felvidéken

/ Baranyai Kinga Anna /
baranyai.kinga.anna képe
2016. november 9-10-én került megrendezésre a Kincskeresők – regionális értékeket kutató diákok XII. országos konferenciája.
Szanyi Mária, Gaál Ida, Bauer Edit, Bauer GyőzőKincskeresőkKincskeresőkKincskeresők

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Galántai Regionális Pedagógiai Központja szervezte meg a Kincskeresők XII. Országos Konferenciáját, amelynek célja a regionális értékek felkutatása, és a felvidéki magyar diákok bevonása a kutatómunkába.

A Konferenciának a dunaszerdahelyi Építészeti Szakközépiskola adott otthont ebben az évben, a kétnapos rendezvényen összesen 37 diákelőadás hangzott el. Az előadásokhoz a diákok saját környezetükből merítettek, kiválasztva egy-egy helytörténeti értéket, amelyet prezentációval mutattak be, és sok esetben akár tárgyi emlékekkel, vagy hangfelvételekkel illusztráltak.

Az előadásokat szakmai zsűri értékelte rögtön a prezentálás után, illetve további kérdéseket tettek fel az előadóknak a témával kapcsolatban. A szakmai zsűriben helyet foglalt Bauer Edit szlovákiai magyar politikus, Bauer Győző orvos és farmakológus, Szanyi Mária néprajzkutató és pedagógus, Gaál Ida néprajzkutató, a Duna Menti Múzeum (Komárom) munkatársa és Lacza Tihamér publicista és műfordító.

9-én este a diákoknak és a tanároknak lehetőségük volt részt venni egy csapatépítő, közösségformáló játékban, a játék előtt és után pedig különböző ördöglakatokkal és Rubik kockákkal ismerkedhettek meg a résztvevők.

A konferencia befejezéseként Szanyi Mária értékelte az eltelt két nap előadásait, zárszavában megköszönte a zsűri munkáját, a diákok bemutatóját oklevéllel és könyvekkel, a tanárok felkészítő munkáját pedig könyvutalvánnyal díjazta.