Jelenlegi hely

Motivációs hétvége

Cserkészvezetők továbbképzése Füleken

/ Rákos Ágota /
rakos.agota képe
Hétvégén rendezték meg Bodolló Nikoletta füleki cserkész ötletéből azt a motivációs hétvégét, melyre a helyi Petőfi Sándor ösztöndíjas Endrődi-Mike Attila, s jómagam is hivatalosak voltunk. A rimaszombati 4.sz. Hatvani István cserkészcsapat tagjaival együtt utaztunk Fülekre, ahol számos új élmény részesei lehettünk az ódon Koháry kastély meleg, otthont adó falai között.
Koháry kastély a füleki cserkészek otthonaSzituációs játék Rákos Ágota, Endrődi-Mike Attila, Gáspár AndrásA csapat a füleki várbanA Lilium Polgári Társulás elnöke Csúsz Balázs ereszkedése a várból

A Motivációs hétvége Bodolló Nikoletta figyelemreméltó munkájának révén jöhetett létre, aki a helyi cserkészközösségben a füleki 47.sz. Koháry István cserkészcsapatban látja el a csapatvezetési teendőket. Az alapötlet – mint ahogy azt Bodolló Nikolettától megtudhattam - Mesiarik Marián cserkesztől ered, és jó pár éves múltra tekint vissza. A hétvége elsősorban a vezetők számára szerveződött: segéd-őrsvezetőknek, őrsvezetőknek. Ugyanakkor részt vehettek rajta mindazok, akik gyermekekkel foglalkoznak, illetve szeretnének a későbbiekben foglalkozni, így a rimaszombati 4.sz. Hatvani István cserkészcsapatból is érkeztek olyan fiatal cserkészek, akik ilyen elhivatottságot éreznek magukban, kritérium volt a 13. életév betöltése.

A programsorozat célja elsősorban a motiváció volt. A cserkészcsapatok megosztották egymással gondolataikat, ötleteiket, egy-egy adott szituációról, melyben segítségükre voltak a közös feladatok, amik rávezették a résztvevőket, hogyan lehet egy-egy gyermekekkel kapcsolatos problémás helyzetet megoldani. A programok sokszínűsége jellemezte az együtt töltött hétvégét. Ismerkedős szituációs játékokkal nyílt meg a péntek este, előadásokat hallgathattunk többek között Mács Mihálytól, aki a személyiségtípusokról tartott érdekes prezentációt. Bodolló Nikoletta segítségére volt a résztvevőknek abban, hogy saját magukat is jobban megismerhessék, s amely tudást továbbgondolva a cserkészetre vezette át, ezáltal fejtve ki a végcélt: mit is ad a cserkészet a mai kornak és hogyan kamatoztatható ez a tudás a mindennapi életben. 

A programok közül kiemelném még a „Süllyedjünk lejjebb” névre hallgató, a füleki várban megrendezésre került ereszkedést, ahol kötélen merészkedtek le a bátor cserkészek a vár aljába. Voltak olyanok is, akik ezzel a kis alászállással nem érték be, ők a Bebek toronyból ereszkedtek alá.

A hétvége mindenki számára hasznosan telt; megismerhettük önmagunkat, egymást, a helyi cserkészetet, mely utóbbi különös örömmel töltött el, hiszen jómagam is cserkész vagyok. Érdekes volt megfigyelni a cserkészet lényegének kiteljesedését, érvényesülését egy igazán remek közösségben. A program azonban itt nem ért véget, jövőre a rimaszombati 4.sz. Hatvani István cserkészcsapat fogja vendégül látni a füleki 47.sz. Koháry István cserkészcsapatot.