Jelenlegi hely

Számítógépek: A rahói magyarság újakat kapott

/ Simon Andrea /
simon.andrea képe
Új számítógépek: Megérkezésem első napjaiban kiderült számomra, hogy a rahói magyar iskolában lévő számítógépek nagyon elavultak. A legtöbb gép csak „dísznek” volt az asztalokon, régóta nem működtek már. A gyerekek két gép mellett kuporogva tanulták a számítógép használatának alapjait, ismerkedtek a szövegszerkesztő programmal.
Az ajándék számítógépek a rahói magyar iskolábanAz ajándék számítógépek a rahói magyar iskolábanAz ajándék számítógépek a rahói magyar iskolában

Már akkor szerettem volna valahogy segíteni, megoldást találni a gépek cseréjére. Az interneten tagja vagyok egy segítő csoportnak, ott próbáltam először érdeklődni. Kaptam is pozitív visszajelzést, ez azonban a későbbiek folyamán sajnos nem realizálódott.

Időközben - pályázati úton - 2 laptopot nyert az intézmény a Bethlen Gábor Alaptól, de ez még így sem volt elég az eredményes tanításhoz.

Márciusban kerestem meg kérésünkkel a gödöllői GlaxoSmithKline Biologicals Kft. gazdasági igazgatóját, Csúzi Gergelyt. Ő azonnal segítségünkre sietett, és rendelkezésünkre bocsátott – az általuk már nem használt, de jó állapotban lévő, működőképes – 4 laptopot, 10 asztali számítógépet és 8 monitort.

A gépek szállításáért a Beregszászi Magyar Konzulátus munkatársait illeti köszönet, akik egyúttal elhozták a tatai Móricz Zsigmond Városi Könyvtár által összegyűjtött könyveket is.

A rahói magyar pedagógusokkal, valamint Mikulyák László esperesplébános úrral megbeszélve a 4 db laptop, valamint 6 asztali gép 4 monitorral a rahói magyar iskolába és óvodába kerül. Így szeptemberre egy külön informatika termet tudnak kialakítani a diákoknak. A fennmaradó asztali számítógépeket a monitorokkal az őszre elkészülő Rahói Magyar Házba szánjuk, ahol egy internetes termet berendezve a magyar közösség tagjai használhatják azokat.